Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svi pravilnici gradova i općina o naplati parkiranja, koje je Ustavni sud ocijenio neustavnim, prestaju vrijediti 31. prosinca 2009., a do tog datuma oni su na snazi te obvezuju sve one na koje se primjenjuju, priopćila je danas predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, reagirajući tako na jučerašnju vijest, prema kojoj je ustavni sudac Marko Babić izjavio da građani nisu dužni plaćati ugovorne kazne koje dobiju od parkirnih poduzeća.


'Izjava suca - izvjestitelja izrečena na televiziji bila je vezana uz pojedinačne sudske postupke na redovitim sudovima, a ne uz odluku Ustavnog suda. Ustavni sud upućuje ispriku građanima ako je izjava pogrešno shvaćena', kaže se u priopćenju predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec. Njezin kolega, ustavni sudac Marko Babić izjavio je pak za televiziju da 'ono o čemu građani moraju voditi računa jest da su dužni platiti iznos parkiranja, ali ugovornu kaznu nisu dužni plaćati naprosto zato što Zakon o obveznim odnosima zabranjuje naplatu ugovorne kazne kada su novčane tražbine u pitanju'.

Vezani članci Slika nije dostupna Ustavni sud: Sindikati šalju prijeteće poruke Slika nije dostupna Odbor za Ustav: Neće se ponavljati postupak izbora ustavnog suca

Sadašnju naplatu parkirnih kazni i ugovorne kazne kojima jedinice lokalne samouprave diljem Hrvatske kažnjavaju nepropisno parkiranje Ustavni je sud lani u prosincu proglasio neustavnima i protivnima Zakonu o obveznim odnosima (ZOO), po kojemu se za nepodmirenu novčanu obvezu, primjerice neplaćeno parkiranje, ne može izreći ugovorna kazna kao što su to propisale mnogobrojne općine i gradovi. Sud je pritom jedinicama lokalne samouprave dao rok da do kraja 2009. pravilnike o naplati parkiranja usklade s Ustavom. (Hina)