Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je dostavila izvješće Haškom sudu i tužiteljstvu o tome što je sve do sada učinila kako bi pribavila dokumente o djelovanju topništva i specijalne policije tijekom operacije Oluje, a koje traži haško tužiteljstvo.


Izvještaj je dostavljen Haškom sudu, njegova kopija Tužiteljstvu, a sadržaj se neće objavljivati dok to ne odluči Haški sud, doznaje se u Ministarstvu.

Vezani članci Miroslav Škoro Škoro uzvratio Plenkoviću na "klauna": "Ja sam se bar trudio kod ljudi izazvati osmijeh, a vi izazivate samo suze i očaj" Zoran Milanović Iz Vlade odgovorili Milanoviću: "Očekujemo da se ispriča svima koje vrijeđa i da se stabilizira"

Raspravno vijeće Haškog suda u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač' 16. je rujna ove godine izdalo nalog Hrvatskoj da do 20. listopada dostavi 'detaljno izvješće u kojem će točno navesti što je sve učnila da bi pribavila tražene dokumente i kojem će, kao dodatke, priložiti dokumente kojima će to potprijepiti'.

Haško tužiteljstvo od lipnja traži da se Hrvatskoj izda nalog da dostavi dokumente vezane prije svega uz djelovanje topništva u Oluji tvrdeći da su hrvatske vlasti ometale izvođenje dokaza tužiteljstva u predmetu protiv trojice hrvatskih generala time što nisu dostavljale tražene dokumente poput topničkih dnevnika. 

>> Izblamirao se svjedok

>> 'Knin izgledao bolje no što smo mislili'

Tužiteljstvu topnički dnevnici trebaju u okviru dokazivanja teze o prekomjernom i neselektivnom granatiranju Knina tijekom Oluje.

Hrvatska je u svom pisanom izvješću od 14. srpnja navela kako je utvrđeno da 'sve postrojbe nisu vodile svu evidenciju, operativne dnevnike, karte i popise ciljeva kao ni sastavljale izvješća', a na usmenoj raspravi održanoj nekoliko dana kasnije u Haagu predstavnici hrvatske vlade - pomoćnik ministra pravosuđa zadužen za suradnju s Haškim sudom Gordan Markotić i hrvatski veleposlanik u Nizozemskoj Frane Krnić odbacili su tvrdnje tužiteljstva o opstruiranju suradnje s ICTY.

Oni su na tom ročištu podsjetili da je Hrvatska od 790 zahtjeva Tužiteljstva na zadovoljavajući način ispunila njih 788, a samo su djelomično neriješena ostala dva zahtjeva. Hrvatska je do sada predala 19.500 različitih dokumenata s više od stotinu tisuća stranica i to samo iz MORH-a, dok je iz Ureda Predsjednika predano 666 transkripata. Hrvatski predstavnici tom prigodom podsjetili su da su i bivša glavna tužiteljica Carla del Ponte i predsjednici Suda Fausto Pocar i Theodor Meron navodili u svojim posljednjim izvješćima Hrvatsku kao primjer suradnje sa Sudom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju