Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što s vinjetama?

Novi ministar otkrio koji će mu biti prvi potezi na čelu 'ministarstva neba i zemlje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi sustav naplate na hrvatskim autocestama? Ministar Oleg Butković za Dnevnik Nove TV govorio je o svojim planovima za resor.

Ministar prometa Oleg Butković otkrio je koji će mu biti prvi potezi na čelu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Kaže kako je ministarstvo prometa veliko ministarstvo s puno problema.

'Ja ga zovem ministarstvom neba i zemlje', kaže ministar Butković, ali dodaje kako će raditi na tome da se svi problemi riješe u skorom roku.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović Najavio konferenciju za medije Milanović šefu Ustavnog suda odgovorio fotografijom: "Pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda" Ministar Oleg Butković i predsjednik Zoran Milanović Novi nastavak Butković za dobro jutro Milanoviću: ''Koje li ironije, uđeš u kampanju kao predsjednik, a iz nje izađeš kao kravokradica!''

'Prioriteti su najprije riješiti nagomilane probleme vezane za dugove u cestarskom prometu. Ukupni su dugovi oko 5,5 milijardi eura. Do 2020. na naplatu dolazi 5,2 mlrd eura kamata i glavnica, a samo u 2016. dolazi oko milijarde eura', rekao je Butković.

A kako riješiti taj problem?

'Problem je trebalo već početi rješavati, restrukturiranje nije napravljeno i to prvo moramo učiniti zajedno sa strukom i upravama koje moraju shvatiti da je restrukturiranje neodgodivo. To je preduvjet za reprogramiranje postojećih obveza', kaže ministar Butković.

Što se proračuna tiče, Butković smatra kako njegovo resorno ministarstvo nema gdje previše rezati, ali kako će biti uporan da se u proračunu za 2016. godinu nađu sredstva za sve velike infrastrukturne projekte. 'Za to sam dobio podršku ministra financija i predsjednika Vlade', kaže Butković.

'Osim restrukturiranja moramo vidjeti i sustav naplate, beskontaktni sustav naplate, vinjete, GPS... Sljedeći tjedan ću imati prvi preliminarni nalaz analize što znače vinjete', rekao nam je ministar Butković koji smatra da moramo povećati promet na autocestama te učiniti sve kako bismo olakšali rješavanje tog problema.

Vinjete će, kaže ministar Butković, biti povoljnije za hrvatske građane, a kaže i kako će još neke dionice autocesta morati ući u sustav naplate.

Što se Pelješkog mosta tiče, ministar kaže kako je izrađena studija utjecaja na okoliš te da se priprema projektna prijava. Financiranje od strane EU još nije odobreno, ali imaju dobre naznake da bi moglo biti. Ako ne bude žalbi na projekt, izgradnja bi trebala početi krajem godine.

U četvrtak je na Vladi Zakon o strateškim investicijama, hoće li se tu nešto mijenjati?

'Strateške investicije ostaju. Sutra imamo jednu kratku izmjenu tog zakona, ništa suštinski, ali sve velike strateške investicije se u kontinuitetu nastavljaju.

A ni u željeznicama ne cvatu ruže. Što s projektom pruge na relaciji Dugo Selo-Križevci?

'Činjenica je da ako ne ugovorimo taj projekt do 1. svibnja da nam prijeti da ostanemo bez 200 milijuna eura bezpovratnih sredstava. Ne smijemo ga izgubiti i ja ću se založiti da to defintiivno izvučemo', kaže Butković.

Vijeće za suradnju je imalo danas prvi sastanak. 'Vijeće je danas održalo svoju prvu sjednicu, izabrani su koordinatori, ono je savjetodavno tijelo, konačnu odluku donosit će ministri zajedno s premijerom. Bitno je da se svi zajedno koncentriramo na stručnost', rekao je ministar dodavši kako je i on još u fazi odabira najbližih suradnika.

Cijeli intervju s ministrom poslušajte u priloženom videu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene