Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Olakotne okolnosti

Nevjerojatne presude: Bizarni razlozi zbog kojih pedofili, silovatelji i ubojice ranije izlaze iz zatvora u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsku javnost ovih dana šokirao je slučaj bivšeg HDZ-ova načelnika općine Lasinja, Željka Prigorca, koji je silovao ženu, a za kaznu je dobio dvije godine zatvora koja mu je smanjena na godinu i pol. Kao olakotnu okolnost za smanjenje kazne, sud je uzeo to što je Prigorac bio branitelj. To nije jedini primjer u kojem su hrvatski suci donijeli nevjerojatne odluke i smanjili kazne za teška djela zbog raznih olakotnih okolnosti.

Slučaj Željka Prigorca izazvao je brojne reakcije onih koji smatraju da se za takav gnjusan čin, kao što je silovanje, ne može u obzir uzeti olakotna okolnost da je silovatelj bio branitelj. Osim što se time dodatno uznemirava žrtva, baca se i ljaga na hrvatske branitelje.

No to nije jedini primijer u kojem su suci donijeli nevjerojatne presude za silovanja i ubojstva.

Tako je 2021. godine 48-godišnji silovatelj osmogodišnje pastorke dobio 11 umjesto 14 godina zatvora nakon što se njegova odvjetnica žalila što u obzir nije uzeta olakotna okolnost sudjelovanja u Domovinskom ratu, piše Slobodna Dalmacija.

Muškarac je od sredine 2019. do sredine 2020. godine u spavaćoj sobi obiteljske kuće učestalo zlostavljao malodobnu kćer svoje supruge, a Viši kazneni sud dao mu je 14, od mogućih 15 godina zatvora za taj zločin. Nakon žalbe odvjetnice, sudsko Vijeće od tri sutkinje prihvatilo je olakotnu okolnost sudjelovanja u Domovinskom ratu i smanjilo mu kaznu zatvora.

Pročitajte i ovo Josip Đakić JAVILA SE I HVIDRA Javnost je zgrožena smanjenjem kazne silovatelju jer je branitelj: "To nije normalno, zakone treba mijenjati"

I silovatelj iz Rijeke koji je u travnju 2020. silovao susjedu s kojom se ranije posvađao, a potom je zarobio u svojoj sobi iz koje je uspjela pobjeći sljedeći dan, dobio je sedam godina zatvora, a u obrazloženju presude je navedeno kako je njegovo postupanje "prešlo mjeru ponižavanja koja je imanentna svakom kaznenom djelu silovanja". Olakotne okolnosti su mu bile sudjelovanje u Domovinskom ratu, činjenica da je odlikovan i otac troje djece (iako su djeca punoljetna), prenosi Glas Istre.

Pročitajte i ovo Željko Prigorac - 2 GNJUSNA ODLUKA! Žena koju je silovao HDZ-ov bivši načelnik: "Smanjili su mu kaznu jer je branitelj? Time su osudili mene"

Oprašta se i višestrukim silovateljima

Sudjelovanje u Domovinskom ratu pomoglo je i ugostitelju i silovatelju iz Zagreba da dobije smanjenu kaznu za silovanje svoje zaposlenice. On je 2017. djevojku, koja je tek počela raditi za njega, natjerao u svoj stan i tamo je zatočio i silovao.

Nije mu to bilo prvi put da je nekoga silovao i oduzeo mu slobodu, već je iza sebe imao presude za takva kaznena djela. No sud je kao olakotnu okolnost u ovom slučaju uzeo činjenice da je priznao djelo i izrazio kajanje, a sudjelovao je i u Domovinkom ratu te je nagrađen odlikovanjem Spomenice Domovinskog rata, imao je teško zdravstveno stanje i ispričao se žrtvi. Dobio je pet godina zatvora, a Vrhovni sud mu je kasnije dodao još jednu godinu, piše Glas Istre.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRAVOBRANITELJICA UPOZORILA Silovatelju manja kazna jer je bio branitelj: ''Kad zločin počini vojnik ili policajac tretman mora biti stroži''

Ubio roditelje pa tražio da mu olakotna okolnost bude što je siroče

Jutarnji list navodi i primjer u kojem su odvjetnici tražili da se njihovom klijentu, koji je ubio oca i majku, kao olakotna okolnost pri dodjeljivanju kazna uzme činjenica da je - siroče.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene