Prosvjed "Raskid!4" održan je u subotu na Strossmayerovom trgu u Zagrebu, a okupljeni su tražili raskid, kako ističu, štetnih Vatikanskih ugovora kojima se negiraju odredbe Ustava o sekularnosti države.


Prosvjed "Raskid!4", koji je održan u subotu na zagrebačkom Strossmayerovom trgu, organizirali su Pokret za sekularnu Hrvatsku, Inicijativ "Nisam Vjernik", udruga "Protagora" i “LiberOs”, a njihovi predstavnici su istaknuli kako je neophodno poslati jasnu i glasnu poruku vlasti da građani Hrvatske žele biti punopravni građani, a ne potlačena masa o kojoj političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju daleko od očiju javnosti, donoseći odluke protivne njenim interesima.

Vezani članci Hrvatski sabor, glasanje (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Sabor odbio pokretanje revizije Vatikanskih ugovora, HNS bio suzdržan Predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) UŽIVO Bernardić: Građani moraju znati u što Crkva ulaže stotine milijuna kuna, a vjeronauku nije mjesto u školama

Poručili su da je došlo vrijeme za raskidanje "štetnih ugovora sa Svetom stolicom" koji, ističu, godišnje uzimaju više od milijarde kuna i preskupo koštaju hrvatske građane. Većina hrvatskih građana, tvrde, pretvorena je u građane drugog reda, političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju o njima sklapanjem tajnih sporazuma protivno interesima većine.

Zbog Vatikanskih ugovora nismo svi jednaki pred zakonom jer omogućuju kleru privilegiran položaj pred hrvatskim sudovima i u javnim institucijama te sustavnu diskriminaciju skupina koje katolička hijerarhija inače diskriminira - žena i LGBT-osoba, te svih nekatolika, čija djeca satove vjeronauka provode po školskim hodnicima.

Diskriminirani su i svi koji se ne slažu s onim što hijerarhija radi i zastupa, počev od financiranja vlastitog luksuza novcem osiromašenih hrvatskih građana, poručili su prosvjednici. O intimi, liječenju i tijelima hrvatskih građana odlučuje nezasluženo privilegirana manjina, a o odgoju djece odlučuje debelo povlaštena crkvena hijerarhija, tvrde organizatori.

Republika Hrvatska je sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obveze, a religijske institucije moraju poštivati zakone, istaknuto je na prosvjedu. "Ne želimo nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija sredstvima iz državnog proračuna i novcem svih građana! Ne želimo obrazovanje u službi religijske indoktrinacije! Ne želimo diskriminaciju građana utemeljenu na njihovim svjetonazorima," samo su neke od poruka izrečenih na prosvjedu.

Pitanje vjere ili uvjerenja je osobna stvar i izbor svakog pojedinog građanina i to pravo bezrezervno podržavamo, no taj izbor treba ostati u sferi privatnog, a niti jedna vjera ili uvjerenje ne smije biti favorizirano i “podržavljeno” nauštrb drugih građana Republike Hrvatske, poručili su organizatori. 

"Svi mi, građani i građanke RH, volimo svoju zemlju i želimo živjeti u socijalno i ekonomski pravednijem i bogatijem društvu u kojem će posebno biti zaštićen, kao pretpostavka demokracije, i svjetonazorski pluralizam", rečeno je na prosvjedu.

Crkva i politički te društveni život svih nas trebaju biti odvojeni i time ne želimo, kako većina misli i govori, zabraniti religiju, već je samo i jedino želimo odvojiti od politike i društvenog života, istaknuli su prosvjednici. Crkva si, zahvaljujući odredbama iz četiri Vatikanska ugovora, daje za pravo da se aktivno i ponekad protivno ljudskim pravima i zakonima Republike Hrvatske miješa u sve sfere države i njezinih građana, upozorili su.

Alan Sorić iz Udruge Protagora rekao je kako sve više političkih stranaka prepoznaje taj problem i da današnjim prosvjedom nastoje da to pitanje dođe u fokusu javnosti, jer se, kako je rekao, zbog društvene klime ljudi o tome boje govoriti. Kao posebno problematične naveo je "uplitanje i pritisak" osobito Katoličke crkve kao dominantne vjerske zajednice u pitanja pobačaja i obrazovanja, te prisilne molitve u dječjim vrtićima, a ne, kako je rekao, samo u osnovnim školama, kao do sada.

Marijana Bijelić iz Udruge Protagora ustvrdila je kako Vatikanskim ugovorima hrvatski građani ništa ne dobivaju osim ogromnih obaveza. Mislimo da je djelovanje Crkve na političkom planu štetno i protivimo se zloporabi vjere za stjecanje političke moći, poručila je.

Prosvjednici su nosili transparente "Crkva previše ima i još narodu otima", "Vatikanski ugovori = veleizdaja Hrvatske", "Vjeronauk u crkve - znanje u škole", "Za sirotinju novca nema, za bogate popove uvijek ima", "Radnicima neisplaćene plaće - Crkvi milijarde proračunskih kuna", "Jedna ruka u našem džepu, druga u hlačama naše djece" i dr.

Na skupu je bilo oko 400 prosvjednika. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju