Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

UŽIVO Bernardić: Građani moraju znati u što Crkva ulaže stotine milijuna kuna, a vjeronauku nije mjesto u školama

Sabor u srijedu zasjedanje nastavlja raspravom izmjenama zakona kojima bi se podigle plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika koje, kako obrazlažu u vladi, nisu na zadovoljavajućoj razini, a ranije ujutro trebala bi biti i sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na temu vladinog izvješća o provjeri potpisa dviju referendumskih inicijativa 'Narod odlučuje' i 'Istina o Istanbulskoj'.

>>> Posljednja informacija 

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

10:20 Nakon stanki sjednica Sabora je nastavljena. Na prvoj točki dnevnog reda su izmjene zakona o plaćama sudaca kojima se po hitnom postupku predlaže povećanje osnovice za obračun plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika za 6 posto.

9:50 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u Saboru je govorio o sekularnoj državi osvrnuvši se na propovjed hvarskog biskupa mons. Petra Palića.

"Mons. Palić govorio je o vjerskoj nepismenosti generacija te rekao kako je sekularizam ušao u kuće. To pokazuje elementarno nepoznavanje pojma sekularnosti. Pogrešno ga je poistovjetiti s ateizmom, jer ne zači ateizam ili odbacivanje vjere, nego pravo na izbor, pravo na promjenu ili napuštanje neke vjerske zajednice, kao i pravo na nevjerovanje", rekao je Bernardić.

"Sekularnost je jamac jednke slobode savjesti. U 21. stoljeću u Hrvaskoj nitko ne smije biti disriminiran ni po kojoj osnovi. Revizija Vatikanskih ugovora je potrebna jer treba jasno utvrditi principe na kojima crkva dobiva državni novac. Građani bi morali precizno znati u što Crkva ulaže stotine milijuna kuna, a crkva podnositi financijska izvješća jer novac koji dobivaju od države novac je svih građana. Crkva svakako treba pomoć, ali ne da političari daju novac kako hoće - ako je netko vjernik treba davati novac iz svoje plaće i mirovine, a ne da se uzima od svih građana. Vjeronauk treba u školama biti prvi ili posljednji sat da djeca koja ga ne pohađaju ne bi bila diskriminirana. Vjeronauku je mjesto u crkvama, a ne u školama", poručio je Bernardić.

Osvrnuo se i na rad nedjeljom te rekao kako ga treba jasnije definirati te adekvatno platiti.

"Za kvalitetnu reviziju Vatikanskih ugovora ne moramo otići daleko, samo do susjedne Slovenije. Jedina namjera prijedloga revizije Vatikanskih ugovora jest da se djeca ne diskriminiraju po vjerskoj osnovi, da se uštedi i da se rad nedjeljom adekvatno plati", zaključio je.
 

9:32 Zastupnik Ivan Lovrinović govorio je o kamatnim stopama na štednju i usporedio ih s kamatama na kredite te rekao kako se građanima, koji na štednjama imaju oko 200 milijardi kuna, u bankama uopće ne isplati štedjeti.

"Bankama se davati kredite itekako isplati, kamate na kredite u odnosu nam kamate na depozite su oko 15 do 30 puta veće", rekao je Lovrinović.

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović govorio je o zdravstvenom stanju Hrvata.

"Nehrvatski mediji ubijaju nas pesimizmom, pozitive nema. Zdravstvo je stalno na udaru dstruktivne kritike. Oko 80 posto pacijenata dolaze na Hitnu i kad im nije hitno, po nalaze dolaze u 3 ujutro, dolaze pijani i kad se dobro naderu vatrene vode. Medicinsko osoblje tri zlostavljanje, ne znam ni jednog liječnika ili liječnicu koji ga ne trpe. Oko 60 posto pacijenata uopće ne dolaze po svoje nalaze, a odaziv na preventivne preglede je slab", rekao je Glasnović.

Sabor o povećanju plaća sucima i reviziji Vatikanskih ugovora

Izmjenama zakona o plaćama sudaca po hitnoj se proceduri predlaže povećanje osnovice za obračun plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika za 6 posto, s obzirom da je iznos osnovice od 2009. kontinuirano smanjivan i trenutno iznosi 4443 kuna.

Izmjenama se predlaže izjednačavanje koeficijenata svih pravosudnih dužnosnika u pravosudnim tijelima prvog stupnja i propisivanje istog koeficijenta (4,55) za sve predsjednike prvostupanjskih sudova (općinskih, upravnih i trgovačkih sudova) te općinske državne odvjetnike.

Predlaže se i ujednačavanje koeficijenta sudaca općinskih sudova i zamjenika općinskih državnih odvjetnika s važećim koeficijentom sudaca upravnih i trgovačkih sudova (3,54).

''Plaće u pravosuđu nisu što se tiče sudaca na nekoj zadovoljavajućoj razini, s obzirom na složenost poslova i odgovornost", poručili su iz Vlade.

Zadnja točka prijedlog izmjena Ugovora sa Svetom Stolicom GLAS-a i HSU-a

Pred zastupnicima je obiman dnevni red od šest točaka, a posljednja je oporbeni prijedlog Zaključka o pokretanju postupka pregovora o izmjenama Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske koji predlaže GLAS i HSU.

Reviziju Vatikanskih ugovora GLAS je predložio još u travnju prošle godine, a tema je na dnevni red došla zahvaljujući prikupljenim potpisima. Naime, saborski Poslovnik predviđa da točka koja je dulje od 60 dana na dnevnom redu mora biti raspravljena u roku osam dana temeljem potpisa 30 zastupnika.

Na Odboru za Ustav izvješće o provjeri potpisa

Na sjednici Odbora za Ustav bit će riječi o izvješću vlade o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative „Narod odlučuje” i Istina o Istanbulskoj”.

Građanska inicijativa Narod odlučuje zatražila je da im se omogući sudjelovanje na sjednici kako bi mogli iznijeti svoja stajališta.

''Budući da su sjednice otvorene i javne, dobili su od stručnih službi pozitivan odgovor”, rekao je predsjednik tog Odbora Željko Reiner.

Zaključak koji će donijeti Odbor, kakav god on bio, kazao je Reiner, bit će proslijeđen i uvršten kao točka za raspravu na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene