Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon snažne reakcije studenata, pa i mladih pripadnika vladajuće stranke, premijer Andrej Plenković je na Twitteru objavio da će naći rješenje koje će zadovoljiti studente.


''PRH: Naći ćemo rješenje koje će zadovoljiti studente i spriječiti bilo kakvo pogoršanje njihova položaja. Sjest ćemo s predstavnicima studenata'', stoji na Vladinom Twitteru.

Vezani članci Zoran Milanović VIDEO Dugo se nisu vidjeli pa se sreli u Brezovici. Milanović nam je otkrio o čemu je pričao s premijerom: "O muhama. Pištoljem smo ih gađali" Premijer Andrej Plenković u Šibeniku Plenković odgovorio Milanoviću: "On je licemjer, dodvorava se krajnjoj desnici. Pa nije uzalud danas spomenuo Stojadinovića"

Odgovor je to na snažnu reakciju studenata koji su se pobunili protiv drastičnog smanjenja dohotka kojeg mogu zaraditi u godini dana bez oporezivanja.

Podsjetimo, studenti su se pobunili nakon što je sukladno donesenom zakonskom paketu porezne reforme, od 1. siječnja u primjeni novi Zakon o porezu na dohodak i Pravilnik o porezu na dohodak, po kojem se studentima sve isplate iznad 15 tisuća kuna godišnje oporezuju porezom na dohodak od 24 posto i prirezom koji vrijedi u gradu prebivališta studenta. Tim izmjenama je prag za oporezivanje studentskih zarada s 50 tisuća kuna spušten na 15 tisuća kuna.

 

Saborska zastupnica Mosta: ''Kada ne možeš na jake, udari po najslabijima?''

A na Facebooku se oglasila i Ivana Ninčević Lesandrić iz Mosta. Prenosimo njezin status u cijelosti:

''Most traži izmjene pravilnika o porezu na dohodak. Koja je pouka Pravilnika o porezu na dohodak koji je objavljen u NN? Kada ne možeš na jake, udari po najslabijima?
Neprihvatljivo je osnovicu srozati na razinu više od tri puta manju od prethodnih godina. Ionako nesigurnu budućnost sigurno neće ohrabriti činjenica da studenti moraju strahovati oko zarade koja bi njima i njihovim roditeljima trebala olakšati život.
MOST nezavisnih lista će tražit da se iznos neoporezivih primitaka utvrdi u visini koja je realna i koja neće ugroziti učenički i studentski standard jer nam je cilj studente motivirati na rad i učenje, a ne na bijeg iz države'', napisala je.