Obavijesti Pretražite Navigacija
Nakon imenovanja novog nadbiskupa

Bozanić otkrio zašto je od pape Franje tražio odreknuće od službe

Josip Bozanić
Josip Bozanić Foto: Niksa Stipanicev/Cropix
Oglasio se kardinal Josip Bozanić nakon vijesti da je papa Franjo prihvatio njegovo odreknuće te na njegovo mjesto postavio Mons. Dražena Kutlešu.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije objavio je izjavu kardinala Josipa Bozanića nakon vijesti da će ga naslijediti Mons. Dražen Kutleša., koju prenosimo u cijelosti.

"Na dan imenovanja mons. Dražena Kutleše za nadbiskupa koadjutora zagrebačkog, 14. veljače 2023. godine, rekao sam: 'Zbog svoga narušenog zdravlja, jako želim da novi nadbiskup, koji nam je sada dan kao koadjutor, što prije preuzme potpunu odgovornost za svetu Crkvu zagrebačku.'

Imajući to u vidu kao i nove okolnosti u Crkvi u Hrvatskoj usred kojih je predsjednik HBK nadbiskup koadjutor, smatrao sam činom ljubavi prema Crkvi zamoliti Svetog Oca da što prije prihvati moje odreknuće. Stoga zahvaljujem papi Franji što je u smislu mog prijedloga danas prihvatio moje odreknuće od službe nadbiskupa metropolita zagrebačkog i time je, snagom Papinog dekreta, mons. Kutleša postao zagrebački nadbiskup.

Pročitajte i ovo Dražen Kutleša Papa prihvatio odreknuće Iznenađenje s Kaptola: Kardinal Bozanić odlazi odmah, Kutleša je novi nadbiskup

On je sada 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački. Drevna Crkva zagrebačka, obdarena čudesnim djelovanjem Božjega Duha sada na podlozi sinodskoga hoda i objavljenih Izjava i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, započinje jedno novo razdoblje što, kako je to redovito bivalo i u prošlosti, ostavlja svoj trag ne samo na crkvenom nego i društvenom području.

Pročitajte i ovo Mate Uzinić Borba protiv pedofilije Nadbiskup Uzinić: ''Crkva je kroz zanemarivanje žrtava zanemarila Isusa Krista''

Radosna srca čestitam novom zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši. On i draga Zagrebačka nadbiskupija bit će uvijek u mojim molitvama. Našega novog Pastira prihvatimo s iskrenim poštovanjem, povjerenjem i obećanjem poslušne suradnje, uključujući ga uvijek u svoje molitve.

Od sada treba u euharistijskoj molitvi spomenuti ime novoga nadbiskupa. Ujedno, ovime obavještavam da će liturgijski početak službe zagrebačkoga nadbiskupa mons. Dražena Kutleše biti u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu, u subotu 29. travnja 2023. godine s početkom u 10 sati", napisao je Bozanić, a prenosi Zagrebačka nadbiskupija. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene