Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papa prihvatio odreknuće

Iznenađenje s Kaptola: Kardinal Bozanić odlazi odmah, Kutleša je novi nadbiskup

Papa Franjo prihvatio je zahtjev za umirovljenjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića kojega od danas na mjestu zagrebačkog nadbiskupa nasljeđuje monsinjor Dražen Kutleša, priopćila je Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj.

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj ima čast obavijestiti da je Sveti Otac prihvatio odreknuće nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića od pastoralnoga upravljanja Zagabačkom nadbiskupijom. Naslijedit će ga Mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor iste nadbiskupije", stoji u priopćenju.

Kardinal Bozanić u ožujku 2024. napunit će 75 godina, što je po uobičajenoj praksi vrijeme kad se papi šalje zahtjev za odreknućem od službe, što papa može, ali i ne mora prihvatiti.

Bozanić je to učinio godinu ranije. Franjo je još u veljači imenovao dotadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Dražena Kutlešu nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije.

Pročitajte i ovo Mons. Dražen Kutleša - 4 Ivana Petrović analizira Novi zagrebački nadbiskup jako je utjecajan u Vatikanu: "Čovjek ravnoteže, razuma i vjere, ozbiljan konzervativac i dobar strateg"

Bozanića je papa Ivan Pavao II. imenovao zagrebačkim nadbiskupom 5. srpnja 1997., a dužnost zagrebačkog nadbiskupa preuzeo je 4. listopada od dotadašnjeg nadbiskupa kardinala Franje Kuharića.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom 2003. Vijest od Bozanićevom umirovljenju Apostolska nuncijatura poslala je jutros, ali je do podneva bila pod strogim embargom na objavu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene