Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani postaju 'komunalci'

ODZVONILO KOMUNALNIM PROBLEMIMA Od sada ih možete prijaviti aplikacijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkinuti koševi za otpad, grafiti i slomljene klupe. Komunalni problemi od sada se mogu prijaviti jednostavnom fotografijom na pametnom telefonu.

Europski gradovi uskoro će imati na stotine tisuća besplatnih komunalnih redara. Sve je počelo u Osijeku kada je gradska uprava naručila poseban softwer kojim svaki građanin mobitelom može prijaviti komunalni problem. Iako na tržištu već postoje slična rješenja, aplikacija iz slavonskog Software cityja proširila se u druge hrvatske gradove, a tražena je i u Pečuhu te Stuttgartu.

Pročitajte i ovo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje prijavite policiji! HZZO upozorava na pokušaje prijevare građana, lopovi su sve domišljatiji Trezorski zapisi - 1 Sigurna zarada Stiže nova tranša trezorskih zapisa - posudite državi novac i zaradite: "Kamata je atraktivna"

Otkinuti koševi za otpad, grafiti i slomljene klupe. Komunalni problemi od sada se mogu prijaviti jednostavnom fotografijom na pametnom telefonu.

"Svaki građanin može uzeti aplikaciju, uslikati problem, odabrati tip problema i poslati ga u Grad zajedno sa geolokacijom, odnosno, sa točno određenom lokacijom i sa točnim vremenom", objašnjava Krunoslav Ris, IT stručnjak.

Hoće li nas OD DANAS komunalni redari hvatati kod kanti i naplaćivati kazne?!

Osječka informatička tvrtka razvila je vlastitu aplikaciju pomoću koje svatko može biti komunalni redar. Građani su spremni za novu ulogu. Do sada je sve bilo u rukama tek osmero komunalnih redara. Sada je dovoljna fotografija koja do mjerodavnih službi stiže jednim klikom.

"Ako se radi o prometnoj površini, odsjeku za promet, ako se radi nešto što je u nadležnosti Vodovoda, onda ćemo podnijeti Vodovodu", objašnjava Ivica Šikić iz službe komunalnih redara Osijeka.

Sve je dio projekta da se Osijek izbrendira kao Softwer siti. U izradu aplikacije gradska je uprava uložila 60 tisuća kuna. Od svake prodaje Grad će zaraditi i to uskoro, jer su ideju prihvatili i izvan Hrvatske.

Softwersko rješenje iz Osijeka već je otišlo u Beli Manastir, Sisak i Malinsku, a testiraju ga i četiri njemačka grada. Uz stotine tisuća dodatnih komunalnih redara, gradovi bi trebali biti uredniji i čišći.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene