Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upitan način naplate

Hoće li nas OD DANAS komunalni redari hvatati kod kanti i naplaćivati kazne?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogo je nejasnoća oko cijelog zakona. Iako su propisane visoke kazne čak 3 do 10 tisuća kuna za građane, ne zna se tko će ih, kako i kome naplaćivati,

Svi koji su očekivali da će u četvrtak pred svojom zgradom otpad moći baciti u različite kontejnere, to nisu mogli napraviti. Čak 29% jedinica lokalne samouprave nije građanima osiguralo zasebne kante, spremnike, reciklažna dvorišta. Ultimatum ministra Zmajlovića prije mjesec dana kako odgode nema - očito nije dao rezultata. Svi koji krše zakon dobili su novih šest tjedana za prilagodbu.

Pročitajte i ovo Ilustracija 100 tisuća tona otpada Potpisan ugovor o sanaciji varaždinskog rugla: "Očekujem da će početkom sljedeće godine sve to biti gotovo" Kante i spremnici krcati smećem - 5 nakon odrona Glavni grad Hrvatske pliva u smeću, Tomašević proziva HDZ: Što kažu građani?

Različita boja poklopca; različita vrsta otpada. Njegovo odvajanje, Danilu je svakodnevna navika. 'Nije teško, naročito za nas koji smo živjeli vani i naviknuti smo na to, tako da nam to uopće nije problem. Samo se treba malo disciplinirati', kaže Danilo Mamula.

Brinete li i kako o razvrstavanju smeća? Od 24. srpnja je to jako važno!

A disciplinu treba i 29% jedinica lokalne samouprave koje u zakonskom roku nisu omogućile odvojeno prikupljanje otpada. Brojka je to inspekcije zaštite okoliša koja je 20 dana kontrolirala stanje na terenu.

'Predstoje pojačani nadzori nad ovih 29% jedinica lokalne samouprave koji nisu uveli primarnu selekciju. Ono što nas interesira od njih je plan aktivnosti', objasnio je Goran Heffer, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove. Za taj plan imaju 6 tjedana. Predviđene kazne su od 100 do 300 tisuća kuna.

Otočac jedan od 29 posto gradova i općina

U Ružičinom dvorištu, nema odvajanja.

'Sada se baca smeće sve zajedno, i staklo, i treske, i čarape i cipele stare, ma sve živo se baca', kaže Ružica Dujmović iz Otočca. Otočac je jedan od onih 29% gradova i općina. Kante i kontejneri bi se na ulicama trebali naći do kraja kolovoza.

'Dosta je veliki posao dok se to odradi. Prve pregovore smo radili u veljači, i otad radimo pripreme, odobrenje smo dobili od Fonda u 4. mjesecu, u 5. smo raspisali natječaj, rok za prikupljanje ponuda je 40 dana', objašnjava Marin Legčević iz Komunalca.

Do Nove bi godine trebali biti u potpunosti spremni. Za razliku od Rijeke, koja uz Krk i Čakovec prednjači u odvajanju otpada. Prekršitelje Ministarstvo nije spomenulo.

Obavezno razdvajanje otpada: Evo koji su rokovi

'Postoji red sada, i u kuhinji i vani, samo što bi se svi trebali pridržavati, međutim, ne pridržavaju se svi', kaže Klara iz Rijeke. 'Ali bi trebalo, u svakom slučaju, trebalo bi', smatra Riječanin Predrag.  A motivacija bi mogla biti moguća kazna za nerazvrstavanje, kao i manji računi.

Mnogo nejasnoća oko cijelog zakona

'Uvodimo sustav naknade, odnosno, naplatu po količini. Ona koja odlazi na odlagalište, bit će sigurno skuplja od one koja se odvojeno prikupi', kaže Sanja Radović, načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom, planove programe i informacijski sustav

Broj gradova i općina koji su uveli primarnu selekciju otpada, povećan je za 50% u godinu dana. Cijeli plan gospodarenja otpadom trebao bi završiti do kraja 2018.

Danas se prema zakonu u cijeloj Hrvatskoj trebalo krenuti s primarnom selekcijom otpada. Znači li to da će se početi kažnjavati one koji to ne čine?

Zapravo je mnogo nejasnoća oko cijelog zakona. Iako su propisane visoke kazne čak 3 do 10 tisuća kuna za građane, ne zna se tko će ih, kako i kome naplaćivati, hoće li nas komunalni redari hvatati kod kanti i naplaćivati kazne.

Mnoge su jedinice lokalne uprave zakazale, a penale Europskoj uniji plaćati će država. Zanimljivo je da se na predstavljanju jednog od najvažnijih projekata ministarstva nije pojavio ministar Zmajlović. Građane pak najviše zanima hoće li oni što god dobiti odvajanjem - za one koji odvajaju računi bi trebali biti manji, no pitanje je kako će se znati tko odvaja, a tko ne u primjerice višestambenim zgradama i hoće li cijeli sustav ovisiti o tome da se susjedi međusobno prijavljuju za neodvajanje.

Izgleda da sve opet ovisi o našoj dobroj volji, a možda pomogne i ideja poput riječke gdje su postavljeni iznimno simpatični kontejneri, takozvani otpadnici od kojih je svaki i više nego izbirljiv i jede samo određeni otpad. Podijeljen je letak koji kaže kako su otpadnici i više nego dobronamjerni, a svi su pozvani da ih nahrane.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene