Europski parlament je usvojio zakon kojim se želi riješiti problem tog najvećeg zagađivača okoliša.


Tanke plastične vrećice rijetko se ponovno upotrebljavaju pa se češće bacaju u okoliš, sada će se zemlje članice morati drastično smanjiti njihovu uporabu u slijedećih nekoliko godina. Mogu birati između smanjenja potrošnje i zabrane besplatnog dijeljenja u trgovinama. U Hrvatskoj se već naplaćuju deblje plastične vrećice, a to će se vjerojatno dogoditi i s ovima tanjima.

Iz Strasbourga za Dnevnik Nove TV izvještava Jasmina Bojić.

Besplatne i lako dostupne - bez tankih plastičnih vrećica rijetko se kupuje. Svake minute u svijetu ih se koristi milijun. Nakon kupovine - završavaju u smeću. Zbog onečišćenja okoliša, Europski parlament najtanjim vrećicama staje na kraj. Svaka država mora birati: hoće li mjerama ograničiti potrošnju laganih vrećica 90 komada po stanovniku do 2019. godine, odnosno 40 do kraja 2025. godine ili će do kraja 2018. godine osigurati da se tanke vrećice više ne dijele besplatno.

Cesta koja spaja Fužine i Novi Vinodolski puna plastičnih vrećica

Vezani članci Slika nije dostupna Pojavio se novi kamen smutnje između Hrvatske i EU! Slika nije dostupna Vijeće EU: Hrvatska sama protiv svih

'Ako uzmemo u obzir da se u Hrvatskoj godišnje 150 vrećica troši svih mogućih vrsta, a damo samo ograničiti na 90, mi smo kao zemlja već blizu tog cilja', rekla je Biljana Borzan, zastupnica u EU parlamentu.

'One za građane nemaju nikakvu vrijednost, i zato se nalaze u prirodi - jer se dijele svugdje na tržnicama, bilo kakvoj drugoj prilici', rekao je Davor Škrlec, ORAH. Hrvatska se glasno zalagala da se vrećice ne ukinu potpuno. U Hrvatskoj gospodarskoj komori poručuju kako ih 60 posto izvozimo, a potpuno ukidanje ugasilo bi oko 1.600 radnih mjesta.

'Treba voditi računa o malim proizvođačima, malim i srednjim, međutim s obzirom da će se ovdje uvoditi ukidanje postupno, smatram da će se oni malo pomalo preorijentiranti i zalažem se za sistem poticaja, a ne zabrane', rekla je Dubravka Šuica.

Za smanjenje ovakvih slika, Hrvatska ima plan, poručuju u Ministarstvu zaštite okoliša, boriti se edukacijom - ali i naplatom. Koje će se od tankih vrećica naplaćivati i koliko - odlučit će se u idućih 18 mjeseci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook