Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska odvjetnička komora izvijestila je danas su njeni članovi potreseni ubojstvom mlade odvjetničke vježbenice Ivane Hodak.


'Hrvatski odvjetnici i odvjetnički vježbenici potreseni su tim zločinačkim činom, koji nema bilo kakvog opravdanja i koji najviše govori o društvu u kojemu se zločin dogodio. Govori o ulasku u društvo bezumlja, potpunom podcjenjivanju ljudskog života i dostojanstva. Zločin koji je počinjen nije samo zločin prema našoj mladoj kolegici Ivani, prema njezinim roditeljima, već je i zločin prema odvjetništvu u cjelini, prema pravnoj državi, prema svim državljanima naše domovine', navodi se u priopćenju HOK-a.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Sudsko vijeće će donijeti novu odluku o dokazu' Slika nije dostupna Suđenje: Šlogar nije kupio skupi šampon

Od 1972. do danas u Hrvatskoj je ubijeno šest odvjetnika - Josip Brbot (1972.) ubijen je odvjetnik, Josip Guberina (1977.), Boško Ojkić (1989.), Harja Prohić (1999.), Marija Brnić Bljakaj (2002.) i Hrvoje Lešić (2006.).

No, u HOK-u ističu da je ubojstvo Ivane Hodak posebno teško jer se radi o najmlađoj pripadnici odvjetničke profesije koja je doslovno likvidirana.

'Riječi su nedostatne za opisati osjećaj koji je ova vijest izazvala, ali se ne može ne upitati gdje mi to živimo i kakvu to zaštitu kao odvjetnici i kao građani imamo. Hoće li ovaj svirepi čin, neprimjeren ljudskome rodu, konačno uzdrmati one koji su za to zaduženi, omogućiti odvjetničkoj profesiji da bez opasnosti za život obavljaju svoj odgovoran i težak, a u ovom trenutku očito i pogibeljan poziv', ističu u HOK-u.