Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oduzimanje imovine rijedak je slučaj na hrvatskim sudovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Varga ulazi u društvo rijetkih osuđenika kojima je izrečena kazna oduzimanja imovine. Naši sudovi do danas su donijeli desetak takvih pravomoćnih presuda koje uglavnom nisu provedene.

Željko Kalebić koji se prošle godine predozirao i umro u zatvoru i njegova supruga Vedrana osuđenici su kojima je imovina doista i oduzeta. Osuđeni su zbog prodaje droge i pranja novca još prije osam godina, a oduzeto im je više od 5 i pol milijuna kuna. 

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Prema RIA-i Ako joj se zaplijeni imovina, uzvratit će istom mjerom: Rusija na raspolaganju ima 288 milijardi dolara imovine! Vladimir Putin Povod nije jasan Putinov misteriozni zahtjev: Osigurao sredstva i naredio da krene potraga

>> Dileru s estrade 8 godina zatvora i oduzimanje imovine

>> Željko Kalebić umro od trovanja heroinom

>> U zatvoru se predozirao splitski narkobos 

Ovo je pak rijedak slučaj u hrvatskoj pravnoj praksi. Puno su češća zamrzavanja imovina tijekom suđenja. Od nje se najvjerojatnije i sastoji veći dio od 15 milijuna eura vrijednosti zamrznute imovine kojom se pohvalio novoimenovani ministar Šimonović. 

Tu, između ostalih, najvjerojatnije pripada i imovina Nevena Barača, bivšeg predsjednika uprave Dubrovačke banke koja je zamrznuta već devet godina, kao i imovina nedavno izručenog Vladimira Zagorca.

>> Protiv Vladimira Zagorca podignuta optužnica

'Napravit ćemo sve što je moguće da mu se imovina odmrzne jer je riječ o velikoj imovini', rekao je odvjetnik Vladimira Zagorca Zvonimir Hodak.

Državni vrh najavio je paket antimafijaških zakona, no slične odredbe u našim zakonima već postoje. Dokazuje to i prije nekoliko dana podignuta optužnica protiv Stjepana Prnjata kojem se, kao i njegovim suradnicima sudi zbog prodaje droge. Imovina vrijedna milijune eura zamrznuta mu je i prije pokretanja postupka. 

>> Optužena Prnjatova skupina krijumčara kokaina i perača novca

U slučaju da bude i zaplijenjena, pitanje je do kada će se to učiniti, jer zakoni predviđaju rok od 10 godina.

U Italiji su otišli korak dalje. Tako su prošlog tjedna vilu mafijaškog bosa Waltera Schiavonea pretvorili u rehabilitacijski centar za osobe s invaliditetom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene