Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Austrijsko državno odvjetništvo potvrdilo

Odluka o produljenju pritvora za Sanadera 27. prosinca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka o mogućem produljenju pritvora za bivšeg predsjednika hrvatske vlade Ivu Sanadera bit će donešena 27. prosinca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pod povećalom javnosti Tko je sudac kojeg su zvali 'HDZ-ov dečko'? Slika nije dostupna Pozdravio presudu generalima Europarlamentarac Posselt pozdravio oslobađanje generala

 

Odluka o produljenju pritvora, koji mu je 11. prosinca određen u trajanju od najmanje 14 dana, bit će donešena u ponedjeljak 27. prosinca. Odluka o mogućem produljenju pritvora donijet će se na sjednici zatvorenoj za javnost.

>> Sanader odbacio sumnje u pranje novca

>> VIDEO: Loše vrijeme blokiralo promet, putnici zatočeni

Prema ranijim izjavama predstavnika austrijskog državnog odvjetništva, Sanader bi se do tada trebao izjasniti i o tome pristaje li na izručenje Hrvaskoj, što do sada nije učinio.

Austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije u četvrtak je saslušalo Sanadera u istrazi koja je u međuvremenu pokrenuta u Austriji, nakon što je Sanader uhićen zbog tjeralice što ju je za njim raspisala Hrvatska. Riječ je o prijavi jedne banke iz Tirola što je protiv Sanadera podnešena zbog pranja novca.

Ukoliko bi se u tom slučaju protiv Sanadera podigla optužnica u Austriji, to bi otežalo, odnosno odgodilo izručenje Hrvatskoj, jer bi slučaj za Austriju postao prioritetan i on bi se morao riješiti prije izručenja.

Austrijska novinska agencija APA prenosi procjene iz pravosudnih krugova u Salzburgu, prema kojima je produljenje pritvora Sanaderu vjerojatno.

U slučaju pojednostavljenog postupka izručenja, a to bi se dogodilo kad bi Sanader pristao na izručenje i kad se protiv njega ne bi vodio postupak i u Austriji, do izručenja bi moglo doći u roku od dva do tri tjedna. U tom slučaju, Sanader bi trebao ne samo pristati na izručenje nego se istodobno odreći prava na 'specijalnost', što znači da bi ga se u Hrvatskoj moglo optužiti i u mogućim drugim predmetima.

Ako Sanader ne pristane na izručenje, sud u Salzburgu odlučuje o izručenju, a Sanader protiv te odluke može podnijeti žalbu višem sudu u Linzu, što može znatno odgoditi izručenje. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene