Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstva civila

Odgođeno suđenje Nenadu Pejnoviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje 42-godišnjem Nenadu Pejnoviću iz Vrhovina za ratni zločin odvođenja i ubojstva šestero hrvatskih civila u listopadu 1991., odgođeno je danas na Županijskom sudu u Karlovcu zbog zahtjeva njegova odvjetnika Ljubiše Drageljevića za izuzećem predsjednika sudskog vijeća Ante Ujevića, te za izuzećem predsjednika Županijskog suda u Karlovcu Ivana Perkovića i njegove zamjenice Vesne Britvec, u njihovom postupanju u ovom predmetu.

Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću podiglo je u svibnju optužnicu kojom se Pejnovića tereti da je kao pripadnik 'milicije tzv. krajine' za vrijeme srpske okupacije Vrhovina 4. listopada 1991., zajedno s ostalim pripadnicima srpskih paravojnih formacija, odveo iz zaseoka Čorci kod Vrhovina šetero Hrvata prezimenom Čorak - Martina, Matu, Katu, Stjepana, Vladimira i Slavka. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak suđenja Pejnoviću Supruga ubijenog: 'Rekao je žrtvi da joj rublje više neće trebati' Slika nije dostupna Nastavak suđenja za ratni zločin Zaštićeni svjedok teško teretio Pejnovića

Civili su zatočeni, a sutradan su na predjelu Ćurinka-Oštri Vršak ubijeni hladnim ili vatrenim oružjem.

Kao razloge za izuzećem odvjetnik Drageljević naveo je kako je sudac Ujević sudjelovao u izvanraspravnom vijeću koje je svojedobno dosudilo pritvor okrivljeniku Pejnoviću, čime je, kako tvrdi, dovedena u sumnju neovisnost i nepristranost suca.

Odvjetnik Ljubiša Drageljević također tvrdi kako sumnja u nepristranost proizlazi iz intervjua suca Ujevića jednom dnevnom listu, u kojem novinarka sugerira da je Ujević najstroži sudac u državi, i da nikog ne oslobađa.

Odgovarajući na zahtjev za izuzećem predsjednik sudskog vijeća Ante Ujevića kazao je u sudnici kako odluku o izuzeću predsjednika karlovačkog Županijskog suda i njegove zamjenice donosi Vrhovni sud. Također odvjetniku Drageljeviću prigovorio je da je mogao jučer najaviti svoj zahtjev, kako bi se odgodimo dolazak svjedoka iz Vrhovina, koji su danas uzalud došli.

Među njima je i 'ugroženi svjedok broj 1', za čije je svjedočenje iz odvojene zgrade suda danas bila pripremljena elektronička tehnika.

Sudski izvori na karlovačkom Županijskom sudu ocjenjuju kako su navodi odvjetnika Ljubiše Drageljevića o razlozima zahtjeva za izuzećem troje sudaca nevažni te da predstavljaju opstruiranje sudske rasprave.

Rasprave na suđenje Nenadu Pejnoviću za ratni zločin nad šestero hrvatskih civila u Vrhovinama 1991., najavljene za sutra i prekosutra, odgađaju se do odluke Vrhovnog suda o zahtjevu obrane za izuzećima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene