Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ročište o žalbi na presudu kojom je hrvatski kapetan Kristo Laptalo osuđen na 14 godina zatvora zbog krijumčarenja kokaina na brodu 'Coral Sea', nije održano u srijedu na drugostupanjskom prizivnom sudu u Patrasu, premda je bilo zakazano, doznaje se od tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske Predraga Brazzodura.


Slučaj kapetana Laptala danas nije došao na red, pa očekujemo da sud sutra odradi 'tehnički' dio - prihvaćanje predmeta, svjedoka tužiteljstva i obrane, te da se rasprava održi u petak, 28. studenoga, kada očekujemo i odluku suda, kazao je Brazzoduro. 

Vezani članci Slika nije dostupna Ročište o žalbi na presudu Laptalu 26. studenoga u Patrasu Slika nije dostupna Stiglo obrazloženje za Laptala

>> Kapetan Laptalo štrajka glađu

Na odgodu ročišta utjecao je i štrajk službenika suda u Patrasu, koji je počeo jutros, potom je prekinut oko 11 sati i nastavljen u 12 sati. Najavljeno je da će sudski službenici i sutra na nekoliko sati prekinuti s radom, pa će se rad suda nastavljati u razdobljima prekida štrajka, objasnio je Brazzoduro.

Na upit kako se osjeća kapetan Laptalo, koji je u grčkom zatvoru od srpnja 2007., Brazzoduro je ocijenio da se on dobro drži, dodavši da vjeruje da će njegovi argumenti konačno biti prihvaćeni i da će uskoro biti pušten kući.

Dubrovački kapetan Kristo Laptalo, prvi časnik Konstantin Metelev i vođa palube Narcis Garcia uhićeni su u luci Egion u srpnju 2007., kada je u teretu, među paletama s bananama iskrcanima s njihova broda 'Coral Sea', pronađen 41 kilogram kokaina.

Od uhićenja do donošenja presude sva trojica su bili u pritvoru. Na suđenju u srpnju ove godine Laptalo je nepravomoćno osuđen na 14 godina zatvora i određena mu je kazna od 200.000 eura, dok su dvojica njegovih kolega oslobođeni od optužaba.

U presudi je navedeno da je Laptalo namjeravao prevesti i prevezao opojne tvari do grčke luke Egion, odnosno da je posjedovao kokain, imao pristup do njega te da je mogao raspolagati s njime.

U SPH, pak, smatraju da u presudi nema elemenata koji bi dokazivali krivnju kapetana Laptala.

Drže da kapetan nije mogao znati za kokain, jer posada ne sudjeluje u pakiranju i prekrcaju tereta, te da kutije banana u kojima je pronađen kokain tijekom plovidbe nije moguće otvoriti i ponovno zatvoriti.