Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odbor ITF-a raspravljao o Laptalu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prijedlog Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) jedan od odbora ITF-a, krovne svjetske pomoračke udruge, na zasjedanju u Londonu raspravljao je o slučaju hrvatskog pomorca Kriste Laptala, koji je pritvoren u Grčkoj, i odlučio je zatražiti sve dostupne podatke o tome te predložiti brodarskim udrugama da se zajednički odrede osnove postupanja u sličnim situacijama.

SPH je predložito odboru FPC, koji tvore svi sindikati pomoraca i lučkih radnika udruženi u ITF, da iskaže zabrinutost zbog načina na koji se hrvatski i još dva pomorca drže u zatvoru bez čvrstih dokaza o njihovoj krivnji te da zatraži da sud ubrza rješavanje tog slučaja. Po Brazzodurovim riječima konačno stajalište odbor ITF-a donijet će nakon dodatnih razgovora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svi ga željno očekuju Laptalo na slobodi; najprije otišao na pizzu! Slika nije dostupna Obitelj priprema slavlje Oslobađanje Laptala ispraćeno pljeskom

Brazzoduro je kazao da se SPH na zasjedanju odbora ITF-a založio za "sprječavanje kriminalizacije pomoraca", odnosno da se "od njih ne traži odgovornost zbog tzv. zapovjedne odgovornosti, nego zbog osobnih i dokazanih postupaka".

Zapovjednik teretnog broda "Coral Sea" Kristo Laptalo uhićen je i pritvoren 13. srpnja u Grčkoj jer je u paketima banana, koji su iskrcani s njegova broda u najmu belgijske tvrtke "Trireme Vessel", pronađen 51 kilogram kokaina. Osim Laptala u Grčkoj su uhićeni i pritvoreni prvi časnik palube Latvijac i vođa palube Filipinac.

Po neslužbenim podatcima iz SPH grčki sud odbio je u početku ovoga tjedna zamolbu kapetana Laptala da se brani sa slobode uz jamčevinu, s obrazloženjem da je riječ o stranom državljaninu koji bi mogao pobjeći. Obavijest o navodnoj sudskoj odluci prenijeli su obitelji Laptalovi branitelji, iako još nisu primili službenu sudsku odluku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene