Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Zagrebu

VIDEO Službenik odbio dati povrat poreza zbog pobačaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevjerojatan slučaj u Poreznoj upravi! Poreznik je odbio jednoj ženi dati povrat poreza na donaciju Centru za ženske studije uz obrazloženje da taj Centar podupire pravo na pobačaj.

Ministarstvo financija i Porezna uprava odmah su istaknuli kako stavovi poreznika u rješenju nisu stavovi Ministarstva niti porezne uprave i kako je zbog svega pokrenut postupak utvrđivanja povrede službene dužnosti.

Pročitajte i ovo Financiranje kampanje Objavljeni izvještaji Financiranje kampanje: Koalicija SDP-a potrošila više od milijun eura, HDZ gotovo polovinu platio donacijama Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Ovo je obrazloženje zagrebačkog poreznika. Po njemu, gospođa koja je donirala novac Centru za ženske studije nije mogla dobiti povrat poreza. I to jer se Centar zalaže za pravo na pobačaj, što je po porezniku - suprotno hrvatskom Ustavu, po kojemu svako ljudsko biće ima pravo na život.

U Centru za ženske studije su zgroženi što poreznik tumači Ustav na svoj način, jer je po hrvatskim zakonima abortus legalan. 'Ona kao građanka ima pravo donirati kome ona želi bez da Porezna uprava donosi bilo kakve sudove, a posebice ne vrijednosne', kaže Rada Borić iz Centra za ženske studije za Dnevnik Nove TV.

Ovakva odluka, kažu u Centru - naišla je na niz komentara ljudi koji upozoravaju na dalekosežne posljedice. Kako se tako nešto moglo dogoditi, nije jasno ni ministru. Ovakve stvari, poručuje - strogo će sankcionirati. 'Ravnatelj me jutros izvijestio o mogućoj suspenziji. Također će se pozvati udruga. Ispričati se u ime Porezne uprave. Da, takve stvari će se vrlo brzo sankcionirati ukoliko ih ubuduće bude. Nadamo se da ih više neće biti, da je to poruka da moramo profesionalno raditi svoj posao, a svoje osobne stavove negdje drugdje iznositi', rekao je Boris Lalovac, ministar financija.

Poreznik odbio dati poreznu olakšicu zbog - pobačaja

'Nedopustivo je da se privatni politički stav miješa s profesionalnim obavljanjem posla u Poreznoj upravi. To je apsolutno nedopustivo i sramotno i mislim da osoba mora biti sankcionirana za to što je napisala u rješenju', smatra Milanka Opačić, minsitrica socijalne politike i mladih.

U Centru za ženske studije pitaju se jesu li upitni onda i svi ostali donatori poput Ministarstva kulture, obrazovanja, ali i grada Zagreba. 'Danas mi se i osobno ispričao ravnatelj Porezne uprave, gospodin Šuvag i čuli smo da će osoba koja je takvo rješenje napravio - biti suspendiran', dodaje Borić.

Gospođa koja je donirala novac - na odluku poreznika već je pripremila žalbu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene