Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odredio arbitražni sud

Odbijen zahtjev austrijske tvrtke da joj RH isplati 80 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arbitražni sud utemeljen prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) odbio je zahtjev austrijske tvrtke Adria Beteiligungs GmbH koja je od Republike Hrvatske potraživala naknadu štete od 80 milijuna eura, doznaje se u Državnom odvjetništvu.

U Državnom odvjetništvu, koje u takvim sporovima zastupa državu, ističu da su zadovoljni što pravorijek suda potvrđuje da su zahtjevi Adrije u potpunosti neosnovani i da Hrvatska nije povrijedila niti jednu od svojih međunarodnih obveza prema stranim ulagateljima.

Pročitajte i ovo Telefoniranje, ilustracija završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila Ilustracija (Foto: Getty) ON SVE PORIČE Ginekolog zlostavljao stotine žena, Sveučilište mora platiti oko 250 milijuna dolara: "Srce mi se slama za sve koje nisu bile pošteđene"

Tužba Adrie potječe iz njenog spora s Hrvatskom lutrijom još iz ranih 90-tih godina. Spor se odnosi na dva zajednička ulaganja u igre na sreću koja su nastala prije raspada bivše Jugoslavije. Kao što je to bio slučaj i s mnogim drugim poslovnim poduhvatima u Hrvatskoj u to vrijeme, tijekom Domovinskog rata zajednička ulaganja pretrpjela su značajan ekonomski pad. Poslovni odnos Hrvatske lutrije i Adrie pogoršan je kad je Adria pokušala od Hrvatske lutrije preuzeti upravljanje zajedničkim ulaganjima što je dovelo do nemogućnosti upravljanja i u konačnici raskida ugovora od strane Hrvatske lutrije 1994.

Nakon raskida ugovora Adria je pokrenula protiv Hrvatske lutrije sudski postupak pred hrvatskim sudom, a u početku je tražila ponovnu uspostavu zajedničkih ulaganja. Kasnije je, međutim, preinačila tužbu na način da je zatražila naknadu štete, kažu u Državnom odvjetništvu. Nakon opsežnog raspravljanja Adrijine tužbe, u studenom 2002. godine hrvatski sud je naložio Hrvatskoj lutriji da plati Adriji naknadu štete u iznosu od 4,5 milijuna eura. Sud je utvrdio ovaj iznos kao ukupni iznos Adrijinog ulaganja u zajednička ulaganja, a Hrvatska lutrija je platila navedeni iznos u cijelosti.

'Hrvatska je izvlačila novac iz zajedničkog ulaganja'

Adria je ustrajala pri tužbi protiv Hrvatske lutrije zbog izgubljene zarade, koja još uvijek nije riješena pred hrvatskim sudom. Bez obzira na presudu hrvatskog suda u korist Adrije i bez obzira na iznos naknade koji je primila temeljem presude iz studenog 2002. Adria je u lipnju 2007. podnijela novu tužbu protiv Republike Hrvatske. To je učinila putem međunarodne arbitraže po UNCITRAL pravilima. U arbitražnom postupku tražili su naknadu od čak 80 milijuna eura uz tvrdnje da je Hrvatska tijekom Domovinskog rata izvlačila novac iz zajedničkog ulaganja i da su Adrijini problemi nastali zbog navodnog nastojanja Hrvatske 'da se riješi austrijskog kapitala iz hrvatskog gospodarstva'.

No, pravorijek iz lipnja 2010. godine odbio je u cijelosti Adrijinu tužbu protiv Hrvatske i potvrdio da je spor između Adrie i Hrvatske lutrije u potpunosti trgovačke naravi i da nema odgovornosti države. Prema tome, Republika Hrvatska nije povrijedila svoje obveze koje proizlaze iz međunarodnog prava, a sud je utvrdio da je Hrvatska putem svojeg suda omogućila Adriji raspravljanje o njenom zahtjevu i naložila Hrvatskoj lutriji da plati Adriji znatan iznos naknade štete, ističu u Državnom odvjetništvu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene