Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riječ o županijama, a ne državama

Odbijen Jelinčičev prijedlog o primanju Istre i Dalmacije u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada službeno je odbila preporuku nacionalističkog vođe Zmage Jelinčiča da se zauzme za primitak Istre i Dalmacije u Europsku uniju.

Slovenska je vlada pritom navela da je riječ o ‘županijama, a ne državama’ te da učlanjenje regija u EU ne dopušta 49. članak temeljnog ugovora integracije. Spomenuti članak određuje da članstvo u EU može zatražiti svaka država koja dijeli zajedničke europske vrijednosti iz 6. članka toga ugovora. Istra i Dalmacija nisu države, nego županije u sastavu Hrvatske, te kao takve ne ispunjavaju uvjete za članstvo. Tako doslovce, sročeno u preciznom birokratskom jeziku, glasi objašnjenje koje je slovenska vlada dala Jelinčiču na njegov prijedlog da se zauzme za primitak Istre i Dalmacije u Europsku uniju.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Pahor pisao Mattarelliju Slovenski mediji o skandaloznoj Tajanijevoj izjavi: "To je nečuven slučaj povijesnog revizionizma"

Nakon sjednice na kojoj su prihvaćene dopune Rehnova prijedloga o arbitraži odgovor na Jelinčičevu predstavku podijeljen je i novinarima. Jelinčič je u svojoj preporuci predsjedniku vlade Borutu Pahoru prije dva mjeseca zatražio da se zauzme za učlanjenje Istre i Dalmacije u EU jer one, naveo je Jelinčić tom prigodom, ‘nikad u povijesti nisu bile dijelom hrvatske države’.

Čelnik parlamentarne ultranacionalističke stranke ustvrdio je da bi se uključenjem Istre i Dalmacije u EU ubile dvije muhe jednim zamahom: slovensko-hrvatski granični prijepor bio bi ‘gotovo u cijelosti riješen’, a Europa bi na hrvatskom Jadranu dobila ‘svoju Floridu’ na kojoj bi se moglo lakše trgovati nekretninama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene