Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sutra počinje popis stanovništva

Ispunili smo upitnik: Na koja pitanja je obavezno odgovoriti i što ako se poželim upisati kao Klingonac?

Aktualno Galerija Aplikacija za samopopisivanje - 1 Aplikacija za samopopisivanje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Aplikacija za samopopisivanje - 2 Aplikacija za samopopisivanje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Aplikacija za samopopisivanje - 3 Aplikacija za samopopisivanje - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Plakat za samopopisivanje Galerija 1/4 >>
Sutra počinje popis stanovništva pa smo isprobali aplikaciju za samopopisivanje koja će se u ponedjeljak pojaviti na platformi e-Građani. Uz pripremu osobne, diplome, vlasničkog lista, za četveročlanu obitelj potpisivanje će trajati oko 35 minuta.

U ponedjeljak kreće prvi krug popisa stanovništva, onaj koji možete obaviti sami, popularno zvano samopopisivanje. Trebat će vam osobna iskaznica, računalo i Internet.

"Upitnik se sastoji četiri djela: identifikacijskih podataka, podatka o kućanstvu, stanu i osobama", rekao je Damir Plesac, koordinator za popis stanovništva.

Tako će vas najprije pitati iz koje ste županije, grada, naselja, ulice te koliko vas živi u stanu. Kad sve ispunite, kreće idući set pitanja.

"Slijedi tablica koja služi za upisivanje podataka o svim osobama koje su stalno nastanjenje ili privremeno prisutne u stanu", rekao je Plesac.

Tu su pitanja o rodbinskim odnosima i vlasništvu. Potom slijedi set pitanja o stanu. Od kvadrature do WC-a i instalacija, grijanja, kata na kojem živite. Posljednji set pitanja tiče se pojedinaca i najopširniji je i najintimniji. Pita vas se o stvarima poput obrazovanja, posla, prihodima, djeci, aktivnostima, poduzetničkim pothvatima.

"Maksimalna broj pitanja je 38. Međutim, niti jedna osoba neće odgovoriti na svih 38 pitanja", rekao je Plesac.

Naime, sustav prepoznaje vezana pitanja, na primjer da da umirovljenik nije zaposlen. Vrlo često vidjet ćete i kućicu za "napomene".

"Osoba možda nije sigurna da je shvatila pitanja pa odgovori na jedan način pa u napomenu napiše zašto je na neko pitanje dala određeni odgovor", rekao je Plesac.

Pročitajte i ovo Papiri za popis stanovništva - 1 putem sustava e-građani U ponedjeljak počinje prva faza popisivanja stanovništva: Samopopisati se možete do 26. rujna, a onda na teren izlaze službenici

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Početak 13. rujna Moram li popisivača pustiti u stan, kako se mogu sam upisati i druga pitanja. Donosimo sve što morate znati o popisu stanovništva

Najškakljivija pitanja su o narodnosti, materinskom jeziku i vjeri. Bilo je prijašnjih godina i kreativnih odgovora iz područja znanstvene fantastike.

"Ako se odluče na tako nešto, u prikazivanju podataka oni će svi ići pod 'ostalo'", istaknuo je Plesac.

Niti jedno od pitanja ne smije ostati neodgovoreno. Uspješno obavljen posao potvrdit će kod koji ćete nakon 26. rujna dati popisivačima. Samopopisivanje nije obavezno, no odbijanje popisivača koji će ovaj posao obaviti za vas kažnjava se i do 5000 kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene