Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekoliko klikova

Kako upisati sebe i obitelj? U ponedjeljak počinje prva faza popisa stanovništva

Računalo s pristupom internetu, pristup sustavu e-građani i u nekoliko klikova od ponedjeljka se možete - samopopisati. Počinje prva faza popisa stanovništva. Pogledajte što vam sve za nju treba te koga sve možete popisati.

Novu sliku Hrvatske otkrit će odgovori na 60-ak pitanja iz popisnog upitnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OGLASIO SE I SDSS Penava o padu broja Srba u Vukovaru: ''Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu'' Slika nije dostupna POPIS STANOVNIŠTVA 2021. Smanjio se broj Srba u Hrvatskoj, u Vukovaru će ostati bez prava na ćirilicu

"Upitnik je koncipiran tako da su pitanja jednostavna, više manje poznata. Nisu se previše mijenjala u odnosu na prijašnje popise", objašnjava Lidija Brković, ravnateljica DZS-a.

U ponedjeljak počinjje prvi dio popisivanja - samopopisivanje. Jedan član kućanstva popisuje cijelo kućanstvo.

Sve što trebate imati za e-popis je jedna od vjerodajnica za sustav e-građani, može to biti ona od najniže razine pa sve do najviše.

Na stranici popis2021.hr kliknete na link. On vas odvede u sustav e-građani gdje se s vjerodajnicom ulogirate. Slijedite upute i ispunite obrazac.

"Nakon uspješnog samopopisivanja, dobit će šifru koju je potrebno sačuvati, slikati mobitelom, imati isprintanu i tu šifru pokazati popisivaču", dodaje Brković.

Jer iako ste se sami popisali, popisivači će nakon 26. rujna pokucati na vaša vrata kako bi uzeli tu šifru, odnosno popisali one koji se nisu sami popisali. Možete im je i ostaviti na vratima. Očekuje se da će se putem sustava e-građani popisati trećina stanovništva.

Digitalnim putem možete popisati i svoje starije i nemoćne roditelje ili bake i djedove koji žive u drugom kućanstvu. Jedino što morate koristiti njihovu vjerodajnicu.

Vjerodajnicu je najlakše izvaditi u Fini. Sve što trebate napraviti je doći u poslovnicu i zatražiti je. Možete dobiti e-pass koji je najniže razine sigurnosti ili m-token koji je značajne razine. Za popis stanovništva bit će vam dovoljan e-pass.

Popis stanovništva je obavezan. Za odbijanje propisane su i novčane kazne do 5 tisuća kuna. U formularu možete biti potpuno iskreni jer su podaci službena tajna i koriste se isključivo u statističke svrhe.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene