Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pomoćnik predstojnika Ureda države uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Ivo Žeravica (45) te vlasnik i direktor dubrovačke građevinske tvrtke Konel Antun Kralj (58) uhićeni su.


Oni su od vlasnika dubrovačkog hotela "Bellevuea" Gorana Štroka tražili gotovo pola milijuna eura mita kako bi mu pribavili dozvole za rad hotela. 

Vezani članci Carina (Foto: Arhiva/Petar Glebov/PIXSELL) Carinik u zamjenu za nekažnjavanje tražio 400 eura i 200 konvertibilnih maraka: Osim 10.800 kuna mita zaradio je i optužnicu Slika nije dostupna Žeravica i Kralj pušteni iz pritvora

Osumnjičeni dvojac uhićen je jučer u tajnoj akciji policije i USKOK-a pod nazivom "Pet zvjezdica", a sutra bi trebali biti privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Splitu, izvijestilo je Državno odvjetništvo RH na svojoj internetskoj stranici, navodeći samo dob osumnjičenih, ne i njihov idenitet.

Kralja, čija je tvrtka bila podizvođač radova na hotelu "Bellevue", tereti se da je u dogovoru sa Žeravicom od Štroka zatražio 120 tisuća eura kako bi hotel prošao na ponovljenom tehničkom pregledu i dobio uporabnu dozvolu, iako su u travnju ove godine utvrđene nepravilnosti zbog kojih nije bilo zakonskih uvjeta za izdavanje dozvole.

USKOK sumnja da je Kralj za istu uslugu još jednom sam zatražio 200 tisuća eura, a kada je Štrok to odbio, u travnju je obavljen tehnički pregled kojim je ponovno utvrđeno da se stanje nije promjenilo i da se hotelu ne može izdati dozvola.

Prvoosumnjičenog Žeravicu tereti se, pak, da je kao voditelj Službe za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i
imovinsko-pravne poslove krajem studenoga u Dubrovniku od Štroka tražio 120 tisuća eura radi izdavanja dopune građevinske dozvole, nakon što je uprava hotela zatražila i dobila lokacijsku dozvolu.

U USKOK-u kažu da nastavljaju s istragom kako bi utvrdili je li još netko sudjelovao u korupciji.

Žeravicu se sumnjiči za dva kaznena djela primanja mita, a Kralja za pomaganje.

U Uredu za odnose s javnošću grupacije Jadranski luksuzni hoteli, u sastavu koje je i "Bellevue", nisu željeli ništa reći.

"Dok traje istraga ne možemo ništa komentirati, već samo uputiti na USKOK", kazala je Hini Danijela Mihalić iz tog Ureda.