Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čini se kako je ministar Linić ostao usamljen u ideji uvođenja poreza na nekretnine, koji je doveo do neslaganja među koalicijskim partnerima. Iako tvrdi da mu nije jasno zašto je HNS protiv, izostane li dogovor, SDP za porez neće imati većinu.


I ministar Slavko Linić plaćat će porez na nekretnine. 'Ja sam inače osoba koja za sebe zna reći da se dobro udala jer imam bogatu suprugu. Ima dva stana, trećinu kuće i plaćat ćemo poreze', rekao je jučer ministar odgovarajući na jedno od pitanja korisnika Twittera. Naravno, porez će plaćati bude li ga uopće bilo. 'Četiri mjeseca imamo do usvajanja prijedloga', rekao je još jučer ministar.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović o zemljama u okruženju: "To su nam jedini normalni susjedi, ispričavam se" Slika nije dostupna Čačić: Milanka Opačić ne govori istinu

Zakon koji je radio Slavko Linić, uvaživši prijedloge tada prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, njegovom je ostavkom došao u pitanje, a HNS je okrenuo leđa SDP-u.

>> Radoš: Nismo šutjeli, na užem kabinetu iskazali smo rezerve prema zakonu

Njih su se dvojica uvijek hvalili sjajnom suradnjom. 'Izvrsno surađujem s Linićem, ni na jednom se strateškom pitanju dosad nismo razišli', rekao je Čačić 31. kolovoza. 'Znanje, energija, ideje, jedan čovjek ne može zamijeniti Radimira Čačića', govorio je Linić 15. studenoga. Čačić je, čini se, ostao potpredsjednik Vlade... u sjeni.

Ostanu li svi koalicijski partneri pri stavu da neće podržati porez na nekretnine, SDP bi se mogao naći usamljen, odnosno bez većine potrebne za izglasavanje poreza. No, ruku ZA, nagađa se, mogli bi dignuti laburisti koji su načelno protiv zakona. 'Mi smo principijelna stranka da bismo se ravnali prema stavovima HNS-a', rekao je kroz smijeh predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

Nije poznato ni kada će se održati sastanak dviju vodećih koalicijskih stranaka na koji je premijer pozivao iz Bruxellesa. 'Ja sam uvijek za razgovor, vidite to i u saboru. Sabor će sve više i više biti nalik na europski parlament, a sve manje nalik na kozačku skupštinu', rekao je premijer u petak.

Kako u Vladi, tako danas šute i u HNS-u. Svega nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora, HNS bi ovakvim potezom mogao do dodatnih glasova i, ništa manje važno, popraviti loš rejting koji ta stranka ima već mjesecima. U prvi su plan izbile trzavice, koje su, čini se, važnije od poreza koji će na kraju plaćati građani.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju