Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahvaća 500.000 građana

Ova bolest treći je vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj, a bolesnici posebno pate za blagdane: “Tipični sindromi su pojačana žeđ, mokrenje i umor”

Aktualno Galerija Blagdanska hrana i dijabetičari - 1 Blagdanska hrana i dijabetičari - 1 Foto: DNEVNIK.hr Blagdanska hrana i dijabetičari - 2 Blagdanska hrana i dijabetičari - 2 Foto: DNEVNIK.hr Blagdanska hrana i dijabetičari - 3 Blagdanska hrana i dijabetičari - 3 Foto: DNEVNIK.hr Blagdanska hrana i dijabetičari - 4 Blagdanska hrana i dijabetičari - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Blagdanska hrana i dijabetičari - 5 Galerija 1/9 >>
Dok se svijet posljednje dvije godine bori s pandemijom koronavirusa, bitka protiv dijabetesa traje desetljećima. I ne nazire se kraj. Šećerna bolest je treći vodeći uzrok smrti, svake godine oboli sve više ljudi. Dijabetičarima posebno teško padaju i blagdani kada hrane ima u izobilju.

Mirisi Adventa danima mame ljubitelje hrane. Kobasice, burgeri i naravno fritule. Laura Marinković iz Dugog Sela kaže kako u ovo doba godine nikako ne može odoljeti slatkome. No, ponuda je osjetno tanja za dijabetičare. Priznaju to i ugostitelji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Gdje provodite Uskrs? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Uskrsna jaja najveći kršćanski blagdan Slavi se Uskrs: Znate li zašto je svake godine na drugi datum?

Financijski nije isplativo i ne bih rekao da se ovakav tip eventa opredjeljuje za dijabetičarsku ponudu. To je svakako isplativije nekim specijaliziranim dućanima”, objašnjava kuhar Ivan Badžek novinarki Nove TV Viktoriji Bednjanec.

S takvim je dućanima dobro upoznata Ivona Poljak koja s dijabetesom živi od treće godine.

“Nije da se baš sjećam kako je to točno bilo, znam po roditeljskim pričama. Nekakvi tipični simptomi koji su pojačana žeđ, pojačano sam mokrila, žalila sam se da sam umorna”, prisjetila se.

Danas, kao 34-godišnjakinja, kaže da je naviknuta na život u kojem se kalkulira svaki obrok i aktivnost. Ipak, blagdani su uvijek puni iskušenja.

“Prilikom svakog izazova kojeg imam pred sobom, dakle svake hrane koja je ponuđena, imam taj izbor razmislit koliko je to meni važno pojesti, a koliko mi je važno biti dobro”, zaključila je.

A da bi bili dobro, nutricionisti savjetuju.

“Staviti naglasak na zdrave biljne namirnice, staviti naglasak na integralne žitarice, na voće, povrće, orašaste plodove i sjemenke dok je recimo s druge strane dobro ograničiti unos rafiniranih ugljikohidrata, zaslađenih napitaka”, preporuča savjetnik za prehranu Marko Samardžija.

U Hrvatskoj je registrirano više od 310.000 osoba sa šećernom bolesti. Tek šezdeset posto ima postavljenu dijagnozu, pa se procjenjuje da ih je blizu 500.000. U vrijeme slavlja oni će biti u posebnom iskušenju, stoga je važno da ih na kolače ne nutkamo.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene