Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UDRUGA DIGNITAS

Zgroženi odlukom o smanjenju broja trakica za dijabetičare: "Ako na ovaj način mislite uštedjeti i provesti reformu zdravstva, onda..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata Dignitas od Ministarstva zdravstva i HZZO-a traži da se hitno promijeni odluka prema kojoj se osobama sa šećernom bolešću tipa 2 smanjuje broj trakica za mjerenje šećera.

Udruga za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata Dignitas od Ministarstva zdravstva i HZZO-a traži hitnu promjenu odluke koja bi trebala stupiti na snagu 5. lipnja, a prema kojoj se smanjuje broj trakica za mjerenje šećera. 

Naime, početkom lipnja na snagu stupa odluka prema kojoj će osobama koje su oboljele od dijabetesa tipa 2 i koje su na oralnoj terapiji biti smanjen broj trakica za provjeru razine šećera sa 100 na 50 komada.

Udruga Dignitas tu odluku smatra krajnje nedopustivom jer, kako navode, dijabetičari ionako dovoljno dodatno plaćaju svoje terapije. Napominju i kako jedna kutija od 50 komada trakica košta najmanje 200 kuna.

"Nemojmo raditi na tome da pacijente guramo u siromaštvo jer je ionako većina njih na rubu siromaštva. Vi biste najbolje trebali znati koliko je važno da se pacijenti oboljeli od dijabetesa konstantno kontroliraju jer jako dobro znamo koje su dugotrajne posljedice dijabetesa. 

Ako na ovim pacijentima i na ovaj način mislite uštedjeti i provesti reformu zdravstva, onda bolje da i ne idete u njih. Našu potporu u ovoj borbi imaju sve dijabetičke udruge, a prije svega i svi dijabetičari", poručuje Udruga Ministarstvu zdravstva i HZZO-u. 

Upit o odluci o smanjivanju broju trakica uputili smo HZZO-u, a odgovor ćemo objaviti po prispjeću. 

Savez dijabetičkih udruga

Iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga u srijedu su također poručili kako su "zaprepašteni" odlukom HZZO-a koja treba stupiti na snagu 5. lipnja te su zatražili da se ta odluka preispita. 

"Zaprepašteni smo i veoma razočarani zbog najnovije odluke HZZO-a koja treba stupiti na snagu 5. lipnja, prema kojoj se osobama sa šećernom bolešću tipa 2, a koje su na terapiji tabletama ili su na drugoj neinzulinskoj supkutanoj terapiji, smanjuje ionako već mali broj trakica za mjerenje šećera u krvi, sa 100 na 50 komada godišnje, što je 0,9 trakica tjedno", upozorili su iz Saveza.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga, kao krovna organizacija koja okuplja udruge osoba oboljelih od šećerne bolesti u Hrvatskoj, ujedno je zatražio da se ta odluka preispita te da se zadrži dosadašnji broj trakica za mjerenje šećera u krvi.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene