Obavijesti Video Pretražite Navigacija
cijene idu gore

Od proljeća do danas spremnik dizela poskupio za čak 20 eura: "Promijenila se percepcija. Prije smo viđali redove građana koji toče gorivo..."

Aktualno Galerija Skuplje gorivo - 4 Skuplje gorivo - 4 Foto: DNEVNIK.hr Skuplje gorivo - 3 Skuplje gorivo - 3 Foto: DNEVNIK.hr Skuplje gorivo - 2 Skuplje gorivo - 2 Foto: DNEVNIK.hr Skuplje gorivo - 1 Skuplje gorivo - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV Galerija 1/5 >>
Od ponoći poskupljuje gorivo. Litra eurosupera 95 poskupjet će za četiri centa, litra eurodizela za sedam, pa će se njihova cijena izjednačiti na euro i 62 centa. Od svibnja do danas cijena spremnika dizela porasla je za 20 eura pa je sve više apela prema Vladi da reagira i građanima pomogne kroz smanjenje trošarina.

Iako vozi mali auto, za Zagrepčanku Vesnu gorivo nipošto nije mala stavka u kućnom budžetu.

"Meni je neophodan auto jer ne mogu daleko hodati i puno nositi", kaže Vesna.

Pa se poskupljenje goriva osjeti.

"Da nam samo gorivo poskupljuje još bi to nekako izdržali. Međutim, sve poskupljuje...", dodaje Vesna.

Ipak, gorivo poskupljuje kontinuirano od svibnja. Cijena litre dizela od utorka bit će oko tri kune viša nego što je bila tada. A razlog tako strelovitog rasta treba tražiti na Bliskom istoku.

"Prvi razlog je smanjenje proizvodnje od članica OPEC-a, a to predvodi Saudijska Arabija. Vjerujemo da je glavni razlog pokušaj povećanja valuacije kompanije Aramco, o tome ćemo vidjeti u narednim tjednima i zbog toga vjerujemo da bi cijena nafte mogla nastaviti rasti u kratkom roku", kazao je investicijski menadžer, Ivan Dražetić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Napad u Zagrebu Redari tukli mladiće ispred poznatog noćnog kluba. Majka na rubu suza: "Govorili su mi - nemoj ići s time u javnost, to je mafija. Ali morala sam"

Paralelno s rastom cijene sirove nafte raste i cijena dizela. Rusija je potpuno obustavila izvoz tog goriva, a europske države pripremaju se za eksploziju cijene. Francuska vlada sprema se na obračun s visokim maržama opskrbljivača.

Hrvatska Vlada te marže davno je ograničila. Što će učiniti ako cijene nastave rasti premijer zasad ne otkriva.

"Ovo su turbulencije koje nemaju nikakve veze sada s nama nego su dio globalnog tržišta, a mi štitimo naše građane po svim aspektima s paketom mjera praktički dvije godine", rekao je premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Ilustracija objavio stožer Broj novozaraženih i preminulih od koronavirusa u porastu: Objavljeni najnoviji podaci

Ipak, od svake prodane litre dizela u proračun se slije 78 eurocenti, a od litre benzina 71 cent. Kad nabavna cijena goriva poraste za deset centi, država naplati dodatna dva i pol centa PDV-a. A to su centi koji onda nedostaju u džepovima građana.

Od skupog goriva potpune zaštite nema, ali nastave li cijene divljati i državni dio kolača morat će se smanjiti.

Više reakcija donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Šokantna je informacija kako je od proljeća do danas spremnik dizela poskupio za dvadeset eura.

"Tresu nas cijene, ali vrlo postepeno, poput onog poslovičnog kuhanja žabe. Dio objašnjenja je u tome da je rast bio tijekom ljeta kad to nije bilo u fokusu. Dolaskom eura promijenila se i percepcija građana koliko je to, prije bi to bilo pola kune pa smo viđali redove građana koji toče gorivo, danas tih redova nema. Tih sedam centi građani ne percipiraju kao pola kune nekoć", izvijestio je Biočina i dodao kako cent po cent to utječe na kućne budžete.

Pitanje je što država sad uopće može učiniti, planira li išta po tom pitanju. Reporter Dnevnika Nove TV kaže kako se planovi sigurno rade, a možda će se morati aktivirati već kroz dva tjedna.

"Što će Vlada učiniti? Postoji mogućnost sa smanjenjem trošarina, ali nema tu puno prostora jer su već blizu minimumu. U cijeloj Europi je problem, države traže razne metode. Francuska uvodi posebne vaučere od 100 eura za gorio za ugrožene građane", kazao je Biočina i istaknuo kako se možemo nadati da će se ti tržišni trendovi sami smiriti, jer ako i bude intervencija, one neće moći ublažiti šok od skupe cijene goriva.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene