Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stupa novi, kazneni zakon

Od Nove godine pripazite što pišete na internetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U novom Kaznenom zakonu računala su dobila posebno poglavlje, a uvredljivi komentari na internetskim stranicama novčano će se kažnjavati. Zakon na snagu stupa prvi dan nove godine.

Uvrede, klevete i sramoćenje, od prvog dana nove godine kazneno djelo postaju i u elektroničkom svijetu. 'Ova konkretna izmjena ne odnosi se samo na anonimne forumaše, nego na sve forumaše koji krše kazneni zakon u bilo kojem drugom obliku', objasnio je mr.sc. Palavra Damir, stalni sudski vještak za informatiku.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Thinkstock/Guliver) "autističan" kao uvreda Oni se časte, a osobe s PSA-om plaćaju: "Ponašaju li se naši političari autistično ili su samo prgavi, nekomunikativni i nepristojni?" Slika nije dostupna SRAMOTAN ISTUP Glavaš opet divlja na Facebooku, sada mu je meta Pupovac: ''Ako Pupijeva produžena ruka proradi...", "Mislimo isto"

Uvredljivi komentari i širenje mržnje na portalima, forumima ili društvenim mrežama kažnjavat će se ovisno o primanjima. 'To je lijepo. Malo reda bi se trebalo uvesti. Ipak bi neka kultura trebala postojati', kažu građani.

Računala će od nove godine u kaznenom zakonu imati i posebno poglavlje po kojem će se odlaskom u zatvor kažnjavati čak i pokušaj hakiranja. 'Kroz praksu se pokazalo da to u Hrvatskoj predstavlja određeni problem', kaže Palavra.

>> Kazna za 15-godišnjeg hakera: Šest godina bez interneta i računala!

Svjedoci smo bili krađe registra branitelja prije nego što je zakonom omogućeno otkrivanje takvih podataka. Kako bi se oslobodili zatvorski kapaciteti, novčane kazne naplaćivat će se i ovrhom. 'Ljudi nemaju za osnovne životne potrebe, a kamo li još da plaćaju nekakve kazne koje nisu glupe već su priglupe', komentirao je jedan građanin.

Prvim danom 2013. odahnut će i estradne zvijezde. Onaj tko uhodi drugu osobu, ili pokušava uspostaviti neželjeni kontakt, u zatvoru može provesti do godinu dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene