Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cosmo the God!

Kazna za 15-godišnjeg hakera: Šest godina bez interneta i računala!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi Amerikanac odgovoran je za brojna hakiranja (među inim i stranice CIA-e), krađu identiteta i prijevare s kreditnim karticama, a sljedećih šest godina neće moći samostalno koristiti internet i računala

Kada netko na sudu prizna da je kriv za prijetnje bombaškim napadima, prijevare s kreditnim karticama, krađu identiteta i slična kaznena djela, većina ljudi prvo bi pomislila da je riječ o nekom opasnom cyber kriminalcu, no prošlog tjedna na sudu u Kaliforniji krivnju za ova djela priznao je jedan – petnaestogodišnjak.

Pročitajte i ovo Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

FBI uhitio banjalučkog hakera: 'Peglao' tuđe bankovne kartice

Ovaj mladić čije pravo ime javnosti nije poznato, ali je u hakerskim krugovima dobro poznat kao Cosmo the God, odnosno Cosmo, internetom je harao do lipnja ove godine te je, zajedno s hakerskom grupom kojoj je pripadao(UG Nazi) sudjelovao u brojnim cyber napadima i rušenjima stranica poput NASDAQ-a, CIA.gov i UFC.com, a čak je preuzeo kontrolu nad nekim korisničkim računima Amazona, PayPala i drugih kompanija.

Uhićen je u lipnju ove godine te je na suđenju koje je završeno prošli tjedan osuđen na zabranu samostalnog korištenja računala i interneta te će sljedećih šest godina (dok ne navrši 21 godinu) računala moći koristiti samo uz poseban nadzor, dok će se internetom moći služiti samo u edukacijske svrhe. Također, osobi koja će biti zadužena za njegov nadzor morat će reći sve račune s kojima se koristi na internetu i lozinke za njihov pristup te će morati napisati koji su mu uređaji za pristup internetu dostupni, a zabranjen mu je i kontakt s drugim članovima UG Nazija i Anonymousa, kao i s još nekim osobama iz hakerskih krugova.

Haker ukrao podatke više od osam milijuna ljudi, plaćao si pizzu i račune!

Prema Wiredu, Cosmo je priznao sve svoje hakerske grijehe kako bi izbjegao zatvorsku kaznu, a ako do 21. godine prekrši uvjetnu kaznu, odnosno ako se bude služio računalima i internetom bez nadzora, morat će tri godine provesti u zatvoru.

'Na neki način, ovo je kao da Mozartu oduzmete glasovir', rekao je novinarima Wireda Jay Leiderman, odvjetnik koji je ranije zastupao članove Anonymousa i LulzSeca. Svjestan je da Cosmo mora biti kažnjen, no kaže da je riječ o jako nadarenom mladiću koji bi, jednom kada mu se pokaže pravi put, sa svojim znanjem mogao raditi 'jako dobre stvari'. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene