Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjene

Od danas u Švicarsku samo s osobnom: Uskoro olakšano zapošljavanje Hrvata?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobna iskaznica bit će dovoljna hrvatskim državljanima koji u Švicarsku putuju turistički na rok od 90 dana.

Hrvati od danas, 11. ožujka, mogu putovati u Švicarsku samo s osobnom iskaznicom. Kako je izvijestilo Ministarstvo vanjskih poslova, a objavio Dnevnik.hr, osobna će biti dovoljna ako u tu zemlju putuju turistički na rok od 90 dana.

Pročitajte i ovo Rochers-de-Naye tragedija u Alpama Majka s djecom otišla na planinarenje, a onda im se izgubio svaki trag: Pronađeni su mrtvi Ilustracija dobre vijesti Sabor izglasao važne novosti oko osobne iskaznice, evo što se sve mijenja

Podsjetimo, U Bruxellesu je 4. ožujka o. g. predsjedavajući Vijećem EU, veleposlanik Kraljevine Nizozemske pri EU Pieter de Gooijer, u ime država članica, a uz prethodne ovlasti Republike Hrvatske potpisao sa Švicarskom Konfederacijom i europskim institucijama Protokol III, kojim se Sporazum o slobodi kretanja osoba između EU i Švicarske proširuje na Hrvatsku.

'Potpisivanjem navedenog Protokola postignut je prvi formalni korak u konačnom rješavanju statusa hrvatskih državljana u Švicarskoj, a koji proizlazi iz punopravnog članstva RH u EU', priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova nakon potpisivanja.

A kako doznaje croexpress.eu, Ministarstvo radi i na izjednačavanju prava državljana Hrvatske s pravima koja državljani drugih članica Europske unije imaju u Švicarskoj. Nakon potpisivanja Protokola cilj je potvrđivanje istog u parlamentarnoj proceduri Švicarske Konfederacije.

Iz MVEP su poručio da bi se potvrđivanjem Protokola osiguralo hrvatskim građanima jednakopravni status s građanima ostalih članica EU - 'uz dogovorena prijelazna razdoblja, kakva su se odnosila i na prethodne krugove proširenja'.

To bi značilo povećanje kvota radnih dozvola i olakšavanje zapošljavanja državljana RH. U Ministarstvu kažu da će učiniti sve kako bi Protokol što prije stupio na snagu, a najkasnije do veljače iduće godine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene