Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Tomislav Lončar upozorio je na bitne stvari o kojima potrošači trebaju voditi računa kada će službena valuta u Hrvatskoj postati euro.


Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača (HUZP) je upozorio na neke stvari o kojima potrošači u Hrvatskoj trebaju voditi računa od prvog siječnja kada će nova valuta postati euro.

"Ne znamo što možemo očekivati, jer su već prije uvođenja eura povećane cijene i sada čak "zacementirane" i to za 12 proizvoda, koje se ne mogu niti podignuti niti smanjiti, a pitanje je jesu li uopće trebale biti povećane", pojasnio je Lončar.

Po njegovom mišljenu, Vlada je trebala cijene vratiti na razinu od prije tri mjeseca jer "ovako samo pogoduje trgovcima".

"To je gotovo pravilo i mislimo da je vrlo mali postotak proizvoda kojima za sada cijena nije povećana za 30-tak posto", napominje Lončar.

Ekonomska prognoza Europske komisije - 1 Hrvatskoj raste BDP, a klizimo u tehničku recesiju: Europskoj uniji inflacija došla do grla

Istaknuo je na što ljudi trebaju posebno trebaju pripaziti te jesu li uvođenjem eura dodatno izloženi mogućnostima da budu prevareni.

"Potrošači trebaju paziti jesu li cijene za neke proizvode osjetno povišene, jesu li pakiranja proizvoda ostala u istim kutijama, ali sa smanjenom gramažom, jer će tako trošiti i više eura kada sljedeće godine to bude moguće", naveo je Lončar za Glas Istre.

Ilustracija Ovo je paket kovanica koji ćemo uskoro moći nabaviti za sto kuna: Ne smijete ih odmah koristiti

Kad se uvede euro svakako će trebati paziti i vraćaju li blagajnici svaki cent koji trebaju vratiti. "To više nije jedna ili dvije lipe, već jedan ili dva centa, što je sedam ili 15 lipa kojih uskoro neće biti", zaključio je Lončar.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju