Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je u subotu u Amanu da će se granični prijepor Slovenije i Hrvatske riješiti na temelju međunarodnog prava, jer su međunarodne konvencije pisane upravo zato da bi se takvi slučajevi mogli riješiti.


'Spor Hrvatske i Slovenije riješit će se prije ili kasnije na bazi međunarodnog prava. Ne možemo tražiti da se u državi zakon primjenjuje sve građane jednako, a u medunarodnoj komunikaciji da se međunarodno pravo na jedne primjenjuje, a na druge ne, samo zato jer netko misli da ima mogućnost iskoristiti jednu političku situaciju u svoju korist', rekao je Mesić hrvatskim novinarima na rubu Svjetskog gospodarskog foruma za Bliski istok koji se održava u Amanu.

Vezani članci Koronavirus u Ljubljani, ilustracija Slovenija popušta neke mjere na granici: Djeca do 15 godina u organiziranoj skupini mogu ući bez testa na koronavirus Janez Janša Janez Janša pozvao da se proširi prostor slobode: "Prisjećamo se koraka koje smo napravili da bi se riješili jugokomunističkog jarma"

>> 'Proučit ću dopune i razgovarati s Hrvatskom'

'Međunarodne konvencije su pisane upravo zbog toga da se takvi prijepori mogu riješiti', rekao je Mesić. Hrvatski predsjednik je naglasio da je Hrvatska bezuvjetno prihvatila prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora iako nije bila posve zadovoljna njime.

'Mi nismo ti koji imaju jelovnik'

'Dobili smo Rehnov prijedlog koji nije sto posto ono što smo mi željeli, ali smo rekli, 'u redu je, i to je bolje nego ništa', očekujući da ce Slovenija imati manje apetite', rekao je Mesić. 'Ali slovenska politička elita očito ima prevelike apetite, ali nema te hrane koja bi ih zadovoljila. Apetiti mogu postojati, samo mi nismo ti koji nude jelovnik', rekao je Mesić. Slovenija je najavila da će uskoro Rehnu dostaviti svoje dopune na njegov prijedlog o arbitraži. Iako sadržaj dopuna nije poznat, slovenski su mediji proteklih dana objavili da se tiču nastojanja da se osigura teritorijalni pristup otvorenom moru, pri čemu je osnovni zahtjev da se u arbitražu uključi 'načelo pravičnosti' (ex aequo et bono).

Hrvatski predsjednik se u petak nakratko susreo sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom koji takoder sudjeluje na forumu u Jordanu. 'Pozdravili smo se, ali nismo puno razgovarali. Volio bih razgovarati, ali ne znam hoće li biti prilike', rekao je Mesić. Svjetski gospodarski forum za Bliski istok, koji se održava u konferencijskom centru Kralja Huseina na Mrtvom moru, okupio je više od 1400 uglednih poslovnih ljudi, političkih dužnosnika i predstavnika civilnog sektora iz 85 zemalja.