Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tajništvo Vijeća EU-a je u Bruxellesu objavilo da je obrani generala Ante Gotovine pred Haškim sudom omogućen puni uvid u arhive Europske promatačke misije prema zahtjevu Haškog suda od 28. veljače prošle godine.


'Gotovininoj obrani omogućili smo puni pristup arhivima Promatračke misije EU-a i u potpunosti ispunili nalog Suda od 28. veljače 2008. godine', stoji u odgovoru Christine Gallach, glasnogovornice glavnog tajnika Vijeća EU-a i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane na novinarske upite je li Vijeće EU-a ispunilo sudski nalog.

Vezani članci Slika nije dostupna EKSKLUZIVNO: Gotovinin odvjetnički tim dobio pojačanje Slika nije dostupna Vladina ofenziva: Treba rušiti zločinački pothvat

'Poslali smo odgovor Sudu u petak 17. travnja kao što je od nas traženo. Pozorno smo analizirali podnesak obrane generala Gotovine i ponovno konzultirali arhive EUMM-a. Utvrdili smo da nema nikakvog temelja za optužbe koje je iznijela Gotovinina obrana. One su činjenično netočne i dovode u zabludu', kaže se u odgovoru Cristine Gallach na upit da komentira navode obrane generala Gotovine da EU nije dostavila tražene dokumente.

Sudsko vijeće Haaškog suda u postupku koji se vodi protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača izdalo je 3. travnja ove godine nalog Europskoj uniji da obrani generala omogući uvid u dokumente europskih promatrača u Hrvatskoj iz 1995.

Riječ je o drugom obvezatnom nalogu. Prvi je izdan 28. veljače, ali su odvjetnici ponovno zatražili od ICTY-a da uputi novi zahtjev, budući da su tvrdili da u dostavljenom materijalu nedostaje 80 dokumenata. Odvjetnički tim od Vijeća EU-a tražio je dnevnike Europske promatračke misije iz 1995. Riječ je o ukupno 95 dokumenata koje, prema odvjetnicima, Vijeće EU-a nije dostavilo prema prvom zahtjevu Haškog suda od 28. veljače 2008, no branitelji su u međuvremenu utvrdili da su 15 ipak dobili preko tužiteljstva.

Gallach na kraju navodi da 'EU ostaje privržena punoj suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju