Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajništvo Vijeća EU-a:

'Obrani generala Gotovine omogućili smo uvid u arhive'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajništvo Vijeća EU-a je u Bruxellesu objavilo da je obrani generala Ante Gotovine pred Haškim sudom omogućen puni uvid u arhive Europske promatačke misije prema zahtjevu Haškog suda od 28. veljače prošle godine.

'Gotovininoj obrani omogućili smo puni pristup arhivima Promatračke misije EU-a i u potpunosti ispunili nalog Suda od 28. veljače 2008. godine', stoji u odgovoru Christine Gallach, glasnogovornice glavnog tajnika Vijeća EU-a i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane na novinarske upite je li Vijeće EU-a ispunilo sudski nalog.

Pročitajte i ovo Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave

'Poslali smo odgovor Sudu u petak 17. travnja kao što je od nas traženo. Pozorno smo analizirali podnesak obrane generala Gotovine i ponovno konzultirali arhive EUMM-a. Utvrdili smo da nema nikakvog temelja za optužbe koje je iznijela Gotovinina obrana. One su činjenično netočne i dovode u zabludu', kaže se u odgovoru Cristine Gallach na upit da komentira navode obrane generala Gotovine da EU nije dostavila tražene dokumente.

Sudsko vijeće Haaškog suda u postupku koji se vodi protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača izdalo je 3. travnja ove godine nalog Europskoj uniji da obrani generala omogući uvid u dokumente europskih promatrača u Hrvatskoj iz 1995.

Riječ je o drugom obvezatnom nalogu. Prvi je izdan 28. veljače, ali su odvjetnici ponovno zatražili od ICTY-a da uputi novi zahtjev, budući da su tvrdili da u dostavljenom materijalu nedostaje 80 dokumenata. Odvjetnički tim od Vijeća EU-a tražio je dnevnike Europske promatračke misije iz 1995. Riječ je o ukupno 95 dokumenata koje, prema odvjetnicima, Vijeće EU-a nije dostavilo prema prvom zahtjevu Haškog suda od 28. veljače 2008, no branitelji su u međuvremenu utvrdili da su 15 ipak dobili preko tužiteljstva.

Gallach na kraju navodi da 'EU ostaje privržena punoj suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene