Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obiteljski liječnici odbacuju prozivke zbog lažnih bolovanja


Obiteljski liječnici odbacuju prozivke zbog lažnih bolovanja, a o svemu su se oglasili priopćenjem u kojem poručuju kako se radi o paušalnim i neutemeljenim ocjenama. Priopćenje Koordinacije hrvatske obiteljske medicine koje potpisuje Vikica Krolo prenosimo u cijelosti: 

Vezani članci Maja Grba Bujević, članica Stožera civilne zaštite i načelnica Kriznog stožera Obiteljski liječnici ljuti na Maju Grba-Bujević: ''Govorite o stvarima koje ne poznajete, bavite se svojim poslom'' HZZO, ilustracija Neće svi oboljeli od koronavirusa dobiti punu naknadu plaće: Iz HZZO-a pojasnili o čemu će to ovisiti

''Nakon medijskih istupa ravnatelja HZZO-a Fedora Dorčića o tome da je inspekcijskim nadzorom HZZO-a utvrđeno kako je trećina svih bolovanja lažna, javnosti se obraćamo priopćenjem kojim želimo skrenuti pozornost da su takve ocjene paušalne i neutemeljene.
Obiteljski liječnici iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u potpunosti odbacuju navode ravnatelja HZZO-a Fedora Dorčića i pozivamo ga da iznese temeljitu analizu stanja na terenu.

Rijetki su slučajevi lažnog bolovanja, a one koji bi eventualno za tim i posegnuli obiteljski liječnici vrlo brzo otkriju. Pozdravljamo kontrolu bolovanja, ali nipošto ne pristajemo na prozivke da smo mi proizvođači lažnih bolovanja za što nas je optužio g. Dorčić. Činjenica jest da ima dugotrajnih bolovanja, no to je, na žalost, zbog toga što se dugo čeka na vještačenja za radnu sposobnost. U tom dijelu sustava treba iznaći rješenja pa će i broj dugotrajnih bolovanja biti značajan smanjen.

Podsjećamo također da obiteljski liječnici ne mogu utjecati na trajanje bolovanja s obzirom na to da pacijenti predugo čekaju na dijagnostičku obradu te da mnoga zdravstvena stanja zahtijevaju i neke opsežne zdravstvene pretrage i obrade.

Mi vjerujemo da naši pacijenti, s kojima se trudimo izgraditi odnos povjerenja kroz brigu o njihovom zdravlju, neće zlorabiti naše povjerenje. Obiteljski liječnici savjesno rade svoj posao i nećemo pristati da nas prozivaju zbog lažnih bolovanja. Stoga Pozivamo HZZO i gospodina Dorčića da objasne otkud im takvi zaključci i kojom su analizom do toga došli? Ne pristajemo biti dežurni krivci za sve i molimo da se iznesu utemeljene, a ne paušalne analize kontrole bolovanja o kojima govori ravnatelj HZZO-a.
Uvjereni smo da bi temeljitu analizu svih uzroka i posljedica dugotrajnih bolovanja, kao i njihovo uklanjanje, pozdravili ne samo obiteljski liječnici nego i naši pacijenti koji svima nama u zdravstvenom sustavu moraju biti prvenstvena briga'', stoji u priopćenju.