Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje u Beogradu

Obitelji žrtava iz Sotina očekuju osuđujuću presudu, ali ne i pravdu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelji i rodbina žrtava ratnih zločina u Sotinu očekuju osuđujuću presudu petorici optuženih za ubojstva 16 civila nesrpske nacionalnosti od listopada do prosinca 1991. godine na području ovog sela, ali su u srijedu, nakon početka suđenja pred vijećem odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, rekli da presuda, kakva god bila, za njih "neće značiti i pravdu".

"Ne očekujemo pravdu, ali očekujemo presudu da su krivi. Pravdu nakon svih ovih godina ne možemo očekivati. Meni su ondje ubijeni baka, djed i teta, jedan ujak... Nekoj pravdi se ne nadamo, ali očekujemo da će to biti osuđujuća presuda. Na taj način ćemo znati da je netko odgovoran za to što su napravili", rekla je Ana Herman nakon prvog dana suđenja petorici optuženih za zločine u Sotinu.

Pročitajte i ovo Djevojčica uz majku pije sok Saslušana na sudu Užas u Beogradu: Otkriveno što je majka stavljala u sokove maloljetnoj kćeri tijekom njezina liječenja Prosvjed srpske oporbe zbog rezultata izbora u Srbiji - 11 Poseban dan Prvi veliki poraz Vučića nakon 10 godina: Beograd ide na nove izbore

23. obljetnica pogibije 63 mještana Sotina u jugosrpskoj agresiji

Sandra Milić je izgubila oca koji se i dalje vodi kao nestao i očekuje da bar sazna gdje je pokopan. "Meni osobno će biti lakše kad pronađem oca. Onda tek mogu razmišljati i o tome koliko će meni biti lakše da je netko kriv. Sad mi je najvažnije da znam gdje otići na grob, zapaliti svijeću i pomoliti se", rekla je novinarima Sandra Milić.

Verici Rapčak je ubijen sin, a suđenju nazoči očekujući da će "bar progovoriti Žarko Milošević". "On je moj prvi susjed, kuća ispred moje, a ja za sina ne znam 24 godine. I to me je dovuklo ovdje... Nemojte me pogrešno shvatiti - nisu meni ni svi u selu Srbi krivi. Mi smo prošli pakao, kalvariju smo prošli od tih naših susjeda i poznanika. Dragan Lončar je išao s mojim sinom u školu, družili se, bili su kućni prijatelji, on je bio u miješanom braku, i moj sin, njegova je žena Srpkinja...Svi smo bili ljudi", rekla je Verica Rapčak.

Po njezinoj ocjeni "svi su oni krivi" dok ne sazna tko je kriv za smrt njezina sina. "Tek kad saznam tko je kriv za moje dijete, tek onda je on meni kriv", rekla je Rapčak, napominjući kako više nitko od optuženih nema veze sa Sotinom jer su svi napustili selo i prije nego su se prognani Hrvati vratili kućama.

Odvjetnica koja zastupa rodbinu osmero ubijenih kod Sotina Marina Kljaić nije željela prognozirati koliko sudski proces optuženima za zločine u Sotinu može trajati, ali je ocijenila da je glavno ročište "dobro krenulo".

"Teško je dati prognozu...Veliko je pitanje kakav će biti odziv svjedoka. U svakom slučaju, očekujem osuđujuću presudu. Zakonom je predviđena kazna od pet do 20 godina. Zasad jedino znamo za okrivljenog suradnika suda (Žarka Miloševića) koji je postigao sporazum s Tužiteljstvom na devet godina zatvora", rekla je novinarima odvjetnica Kljaić.

Suđenje petorici optuženih za ratne zločine, u kojima je u Sotinu od listopada do prosinca 1991. godine ubijeno 16 osoba, počelo je u srijedu u Beogradu, a za ubojstva ili sudjelovanja u ubojstvima 16 civila nesrpske nacionalnosti optuženi su Žarko Milošević, Dragan Mitrović, Dragan Lončar, Mirko Opačić i Miroslav Milinković.

Žarko Milošević u procesu ima status okrivljenog suradnika jer je postigao nagodbu s tužiteljstvom za kaznu od devet godina zatvora, od maksimalnih 20 godina koliko predviđa kazneni zakonik.

Na početku glavne rasprave pred tročlanim vijećem, kojim predsjeda sutkinja Vera Vukotić, saslušana su dvojica od petorice optuženih, obojica niječući krivnju za ubojstva koja im na teret stavlja optužnica srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine.

Suđenje se nastavlja u četvrtak saslušanjem trojice od petorice optuženih. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene