Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Polaganje vijenaca

23. obljetnica pogibije 63 mještana Sotina u jugosrpskoj agresiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen križa u Sotinu, te svetom misom, u tom je vukovarskom prigradskom naselju danas obilježena 23. obljetnica pogibije 63 mještana Sotina u jugosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata, za čiju smrt još uvijek nitko od zločinaca nije procesuiran.

U spomen na 63 Sotinjana poginula tijekom napada i okupacije Sotina, koju su izvršile bivša Jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe, vijence kod Spomen križa položila su i svijeće zapalila izaslanstva obitelji ubijenih mještana, Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, te brojna druga izaslanstva ratnih stradalnika.

Pročitajte i ovo Policija traga za osumnjičenima za ratne zločine u Baranji kazneno prijavljeni Policija traga za osmoricom zbog ratnih zločina u Baranji: "Ozljeđivali su ih, nanosili im patnju i bol, neki su se pokušali ubiti" Josip Jović na Plitivcama Obljetnica smrti prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića: "Ponosan sam što dobio ime po svom stricu. Nikad neću prežaliti što ga nisam imao priliku upoznati, ali on živi u meni"

Pročitana su i imena svih ubijenih i nestalih Sotinjana, a upućen je apel onima u srpskoj zajednici, koji znaju gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih i ubijenih Hrvata - neka to kažu.

'Iskapanja u Sotinu rezultat su naše suradnje sa srpskim tužiteljstvom'

U župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Pomoćnice Kršćana služena je misa zadušnica.

Zbog ratnog zločina počinjenog nad hrvatskim civilima u Sotinu, 2006. godine je Županijsko državno odvjetništvu u Vukovaru podiglo optužnicu protiv 17 osoba. Tijekom suđenja na vukovarskom Županijskom sudu, jedan optuženi je umro, dvojica su oslobođena krivnje, dok se preostalih 14 optuženih za zločine u Sotinu 1991. godine nalazi u bijegu.

Početkom rujna ove godine, na Specijalnom sudu za ratne zločne u Beogradu počelo je suđenje petorici bivših pripadnika "milicije", teritorijalne obrane i bivše JNA, koje se sumnjiči da su od polovice listopada do kraja 1991. godine ubili 16 hrvatskih civila u Sotinu, od kojih su tijela 13-oro žrtava ekshumirana prošle godine iz dvije masovne grobnice.

Prema podatcima stradalničkih udruga iz Domovinskog rata, tijekom jugosrpske agresije i okupacije u Sotinu je stradao svaki deseti Hrvat, a na popisu zatočenih i nestalih iz Domovinskog rata još se nalazi 18 Sotinjana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene