Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obraća se predsjednica

Premijer i predsjednica na obilježavanju 25. obljetnice formiranja OSRH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 25. obljetnice formiranja OSRH okupljenima će se obratiti i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

U povodu 25. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga RH, Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović donijela je odluke o promaknućima, odlikovanjima i pohvalama pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak na Pantovčaku Premijer Orešković razgovarao s predsjednicom Grabar Kitarović Slika nije dostupna Prvo Karamarko pa Petrov NIZ SASTANAKA NA PANTOVČAKU Kod Predsjednice bili i Petrov i Karamarko

Ukupno je u činove promaknuto 299 pripadnika Oružanih snaga, odnosno 269 časnika i 30 časnica, odlikovano 3796 i pohvaljeno 5 pripadnika i pripadnica Oružanih snaga te djelatnika i djelatnica Ministarstva obrane. Veleredom Kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovan je i umirovljeni general Pavao Miljavac.

U čin general zbora promaknut je načelnik Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Mirko Šundov, u čin general-pukovnika zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH, general-bojnik Drago Matanović, te brigadiri Krešo Tuškan i Denis Tretinjak u činove brigadnih generala.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OS RH je odluke u prigodi 25. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga RH, Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske donijela je u skladu sa svojim zakonskim ovalstima na prijedlog ministra obrane.

Obilježavanje 25. obljetnice

Povodom 25. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske, koji se obilježavaju 28. svibnja, u organizaciji Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH u petak i subotu 27. i 28. svibnja posebnim programom svečano će se proslaviti dan kada je 1991. na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG).

Tada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a iz kojih su, tijekom Domovinskog rata, nastale Oružane snage RH.

Upravo će se na stadionu NK Zagreb u subotu održati središnja svečanost obilježavanja, a sve je počelo u petak u 7,45 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanstva MORH-a i OS RH na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj i na Krematoriju – ministru obrane Gojku Šušku, stožernim generalima Zvonimiru Červenku i Martinu Špegelju, te generalu zbora Imri Agotiću.

Državno i vojno izaslanstvo položilo je vijence i zapalilo svijeće i na grobovima preminulih ministara obrane Branka Vukelića, na groblju u Vukmaniću, te Šime Đodana, na gradskom groblju Boninovo u Dubrovniku, kao i stožernoga generala Janka Bobetka na gradskom groblju Viktorovac u Sisku.

U spomen poginulih pripadnika OS RH i žrtava Domovinskog rata položit će se vijenci i zapaliti svijeće i kod središnjih križeva na gradskim grobljima Lovrinac u Splitu, Miroševac u Zagrebu i Jamadol u Karlovcu.

U 8,30 sati najviši državni dužnosnici položili su vijence i zapalili svijeće na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj kod spomenika "Glas hrvatske žrtve – Zid boli", kod središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Sveta misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu bila je u 10 sati u Crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu.

Obraćanje predsjednice

Na Svečanoj akademiji u Domu HV-a Zvonimir u 13 sati bit će uručena promaknuća najvišim časnicima OS RH i nagrade prvoplasiranoj trojici natjecanja "Najspremniji pripadnik OS RH 2016". Svečanosti će nazočiti i predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner.

Na Svečanoj akademiji sudjelovat će i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja bi se trebala obratiti javnosti. Na svečanoj akademiji u Ministarstvu obrane bit će i premijer Tihomir Orešković.

Središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice Oružanih snaga RH održat će se u subotu 28. svibnja na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, gdje će biti upriličeno polaganje vijenaca na Spomen ploču utemeljenja ZNG-a u 8,50 sati, nakon čega slijedi, u 9 sati, svečano postrojavanje i prijavak predsjednici RH i vrhovnoj zapovjednici OS RH Kolindi Grabar Kitarović, uz prigodna obraćanja visokih državnih dužnosnika.

U nastavku dana, na području Rekreativno-športskog centra Jarun cjelodnevni program od 10 do 21 sat donosi taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme OS RH i MUP-a, uz prikaz padobranskih skokova te pokazne vježbe ZSS-a i MUP-a, letački program akrobatske grupe Krila Oluje, te prikaz ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne. Sve će zaokružiti koncert Orkestra OS RH i gostiju u 17 sati.

Oružane snage Republike Hrvatske (OS RH) službeni je naziv za Hrvatsku vojsku. Sadašnja struktura OS RH na snazi je od 2006., a obuhvaća Glavni stožer OS RH s vojnim predstavništvima i pristožernim postrojbama, tri grane – Hrvatsku kopnenu vojsku, Hrvatsku ratnu mornaricu i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu, kao i Hrvatsko vojno učilište Petar Zrinski, te Zapovjedništvo za potporu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene