Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na dnu EU-a

"Broj mladih, poginulih u prometu je veličine Bjelovara": Zastrašujuća statistika poginulih na prometnicama

Aktualno Galerija Žrtve u prometu - 2 Žrtve u prometu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Davor Lisicin, tajnik udruge Sigurnost u promet Davor Lisicin, tajnik udruge Sigurnost u promet Foto: DNEVNIK.hr Žrtve u prometu - 1 Žrtve u prometu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Žrtve u prometu - 4 Žrtve u prometu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Žrtve u prometu - 5 Galerija 1/6 >>
Ujedinjeni narodi obilježavaju Dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu. U Hrvatskoj su živote na našim prometnica samo ove godine izgubile 242 osobe.

Pijani vozač prošao je kroz crveno i prije jedanaest godina usmrtio mu sina. "Od kada je samostalne Hrvatske, brojčano smo izgubili mladih u veličini Bjelovara. Toliko ih je poginulo u nesrećama od ubojica na cestama", rekao je Miljenko Smiljanić, otac poginulog.

Brzina, alkohol, umor i korištenje mobitela u vožnji najčešći su razlozi prometnih nesreća. Za njih su često krivci i uporni ponavljači.

"Ne čine ih zbog toga što ne poznaju propise, ili nisu dovoljno vješti u upravljanju, nego zato što su objesni vozači i zato što naše pravosuđe još uvijek adekvatno ne kažnjava takve pojedince", poručio je Davor Lisicin, tajnik udruge Sigurnost u promet.

Pročitajte i ovo Boško Marin i Marina Bešić Đukarić zločini u borovu naselju Je li pravda zadovoljena? Dva puta su ga izveli na strijeljanje, svjedočio je jezivim torturama: "Stalno srećemo zločince"

Iz Udruge za sigurnost u prometu upozoravaju da mladim ljudima automobil nije samo sredstvo za vožnju, već često i sredstvo za dokazivanje. "Ne govorimo samo o smrtno stradalim osobama. Mi tu imamo i osobe s trajnim invaliditetom o kojima moraju brinuti cijele obitelji, dok se materijalne štete mjere u milijardama", objasnio je Denis Pavela iz Udruge Sigurnost u prometu.

Prema podacima Eurostata treća smo najgora država po broju poginulih, iza nas su samo Bugarska i Rumunjska. 

"Kazne bi trebale biti rigoroznije, a kontrole veće. Ne vidim drugi način", izjavio je Josip. "Država bi trebala smanjiti porez, kako bi ljudi kupili nove automobile", ističe.

"Što pokušavaju u moto klubovima, jer velik postotak preminulih upravo su motoristi", kaže reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Anketa Dnevnika Nove TV Je li vam važno podrijetlo proizvoda koje kupujete? Pogledajte kako ste glasali

"Sve više se gledaju u vožnji ti mobiteli, ne gledaju se ti mrtvi kutovi. A s druge strane motoristi stave i navigaciju, pa stave slušalice, pa stave telefon u kacigu tako da sve to njih odvraća od vožnje", istaknuo je Željan Rakela, predsjednik moto kluba Dalmacija.

Za nesreću dovoljan je samo djelić sekunde.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene