Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošle su 32 godine

Završilo obilježavanje žrtve Borovog naselja: "Od potrage nikada nećemo odustati"

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno Spomenika nestalim osobama u središtu Borova naselja, u nedjelju je završilo obilježavanje stradanja stanovnika te gradske četvrti Vukovara u Domovinskom ratu.

U Borovom naselju obilježavanje stradanja stanovnika te gradske četvrti Vukovara u Domovinskom ratu završilo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno Spomenika nestalim osobama koji se nalazi u središtu Borova naselja.

Prije toga, u obližnjem Borovu, bačen je vijenac u Dunav čime je odana počast hrvatskim braniteljima i civilima ubijenim 1991. u tome mjestu.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i kod Spomen-obilježja na farmi Lovas, između Borova i Dalja, gdje su iz masovne grobnice 2001. godine ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovu naselju i Vukovaru.

Pročitajte i ovo Kolona sjećanja Nije prošlo bez incidenta Povici "Za dom spremni" za vrijeme Kolone sjećanja neće proći nekažnjeno: Policija istražuje okolnosti

Program "Žrtva Borova naselja za domovinu" počeo je jutros komemorativnim skupom ispred ostataka zgrade Borovo commercea, u kojoj je tijekom agresije na Vukovar bila pričuvna ratna bolnica i sklonište, a odatle su sudionici u koloni sjećanja krenuli prema crkvi Gospe Fatimske, gdje je služena misa zadušnica.

Podno ostataka Borovo commercea vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva.

Po podacima vukovarskih stradalničkih udruga, u trenutku okupacije 19. studenoga 1991., u bolnici i skloništu u Borovo commercu nalazilo se oko 800 civila i ranjenika. Neprijatelji su ga gađali tenkovima i zapalili, a po ulasku velikosrpskog agresora u taj prostor nasilno je odvedeno, izloženo torturama i ubijeno 115 branitelja i civila.

Među sudionicima kolone sjećanja u Borovu naselju bio je i Dalibor Đurđek, sin nestalog varaždinskog policajca Ivana Đurđeka.

"Posljednje se sjećam njegovog odlaska, mene je držao za ruku, a brata je nosio u naručju. Trebao se vratiti za tjedan dana, ali na žalost nikada ga više nismo vidjeli. Od potrage nikada nećemo odustati, na žalost naša majka je preminula prije tri godine, od početka je bila uključena u potragu za našim ocem i drugim nestalima i ona nam je snaga i motivacija da ne odustanemo, da i dalje tražimo istinu, ne samo o našem ocu, nego i ostalih pet nestalih Varaždinaca i Međimuraca koji su nestali u obrani Vukovara i Borova naselja", kazao je Đurđek.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvanredno stanje VIDEO U snažnom nevremenu u Rumunjskoj i Bugarskoj poginulo dvoje ljudi: Prekinuti zračni i željeznički promet

Ivan Đurđek obrani Vukovara priključio se u rujnu 1991. godine zajedno sa 185 pripadnika policije Varaždinske i Međimurske županije. Bio je ranjen te je zadnji puta viđen upravo u Borovu commerceu.

"Ne znamo što se dalje s njim dogodilo", kazao je Đurđek čiji je brat Sandro pošao očevim stopama te je postao pripadnik MUP-a.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 32. godišnjice stradanja toga grada u Domovinskm ratu nastavlja se u ponedjeljak odavanjem počasti žrtvama u Veleprometu te kod masovne grobnice na Ovčari.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene