Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nije im lako

Zapostavljanje baka i djedova u Hrvatskoj je kazneno djelo. Doznajte koliko je takvih slučajeva zabilježeno lani

Aktualno Galerija Starije osobe - 4 Starije osobe - 4 Foto: DNEVNIK.hr Starije osobe - 3 Starije osobe - 3 Foto: DNEVNIK.hr Starije osobe - 2 Starije osobe - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Starije osobe - 1 Galerija 1/4 >>
U nedjelju se obilježava Dan brige za starije. U Hrvatskoj je nebriga i zapostavljanje baka i djedova - kazneno djelo. Evo i koliko ih je bilo do sada.

Štefaniju i Mariju u kasnoj životnoj dobi povezao je isti dom za starije. O hrani, djelatnicima, skrbi - samo riječi hvale.

Pročitajte i ovo Strava u Kloštaru - 2 Ušao u automobil kuharice Ovaj muškarac je prišao umirovljeniku nakon aktivacije bombe u Kloštar Ivaniću: "Jesam li stavio život na kocku? Ponovio bih" Dom za starije - 3 Povećanje kapaciteta Na mjesto u staračkom domu Jelena je čekala 12 godina! Vlada obećala - gradi se 18 novih centara za starije

"Ne mogu ništa negativno reći, bila bih zločesta, zločesta bih bila kada bih nešto rekla… nema tu ravnatelja", kroz smijeh govori 92-godišnja Štefanija, korisnica doma za starije.

Smijeh je tu, iako bi se svi, da mogu, radije vratili svojim kućama. Svatko ima svoju priču o tome kako je ovdje dospio.

"Živjela sam, suprug i ja, on se razbolio, nažalost je umro, ja sam ostala sama u stanu. Režije su velike bile", priča je 86-godišnje Marije. Ivo (85) je bez doma ostao uslijed potresa.

Posjeti su se zbog korone prorijedili. Sada je, priznaju, malo lakše.

"Moja snaha dođe kad može, sin mi radi u Munchenu, i onda on dođe uvijek, kad dođe na par dana, uvijek mi dođe 2-3 puta. I pitaju me majko što ti treba pa ćemo ti donit, onda oni naprave spisak, donesu što mi treba, brinu o meni", kaže Noema (83).

Upravo je briga o starijim osobama prije tri godine postala zakonska obveza u Hrvatskoj. Zanemarivanje se kažnjava sa 7 tisuća kuna ili 45 dana zatvora. Prošle godine zabilježeno je 289 takvih slučajeva.

A prošle smo godine svjedočili i tragedijama - u požarima u ilegalnom objektu u Andraševcu i u Obiteljskom domu u Dugom Ratu poginulo je ukupno devet osoba. Vlasnicima prijete višegodišnje zatvorske kazne, sudski epilozi još se čekaju.

Oko 20 tisuća ljudi koji ne primaju mirovinu svaki mjesec željno iščekuju nacionalnu naknadu. Kako bi lakše preživjeli, ove godine im je država uskočila s 800 kuna na mjesec.

"Obitelj je velika karika"

Iz jednog doma u okolici Vrbovca javila se reporterka Viktorija Bednjanec, koja je razgovarala s nekoliko stanara doma za starije.

Ivan uoči Dana brige za starije poručuje – osjeća se odlično. Vidio je i unuke, ali slaže se – biti starija osoba u Hrvatskoj nije lako. Korisnik doma je već dvije i pol godine, a u podmirivanju mjesečnog iznosa za dom od 3600 kuna pomažu mu unuci. Drugačije, kaže, ne bi mogao.

"Dobro je, družimo se, dobri smo si svi. Lijepo je", opisuje atmosferu u domu u kojemu su svi primili cjepivo protiv COVID-a.

Osjeća se olakšanje, svjedoči viša medicinska sestra Ivana Marković.

"Uspjeli smo procijepiti cijelu ustanovu, a u tijeku situacije s COVID-om pokušali smo im prenijeti atmosferu iz naših domova i nadoknaditi neki nedostatak pošto nisu bili u mogućnosti biti sa svojim obiteljima. Oni su velika karika pri odlasku u dom i s njima moramo održavati povezanost zbog samih korisnika jer to njima jako puno znači", kaže sestra Marković.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene