Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinstvo, sazvanoj nakon policijskog priopćenja o kaznenim prijavama protiv njega i još dvoje čelnika Gradske uprave te člana uprave riječke tvrtke 'Tržnice', da nije zloupotrijebio položaj i ovlasti da bi bilo kome, a ponajmanje riječkim 'Tržnicama' priskrbio bilo kakvu imovinsku korist.


Istaknuo je da je, bude li potrebno, to spreman dokazati i na sudu. 'Ako sam kazneno odgovoran što sam poštovao sudsku nagodbu i ugovor koji su 1999. potpisali moj prethodnik gradonačelnik Slavko Linić i tadašnji direktor 'Tržnica' Ivan Franolić, spreman sam za to i odgovarati', rekao je Obersnel. Istaknuo je da je predmet te sudske nagodbe bilo stjecanje vlasništva grada Rijeke nad objektima 'Tržnica' unutar zaštićene urbanističke cjeline koji imaju materijalnu i povijesno-kulturnu vrijednost. 'Dovođenjem u pitanje te nagodbe grad Rijeka bi izgubio vlasništvo nad tim objektima', dodao je.

>> Kaznena prijava gradonačelniku Rijeke Obersnelu

Vezani članci Drvo u Dubravi Zlokobna poruka na zagrebačkoj tržnici: Sa stabla vise četiri vješala, nakon našeg teksta policija izašla na teren Požar Vatromet prouzročio ogroman požar na tržnici, u gašenju sudjelovalo 400 vatrogasaca

Obersnel je naglasio da su ti objekti postali vlasništvo privatne tvrtke 'Tržnice' u procesu privatizacije 90-ih godina. 'Tada su tu privatizaciju promatrali i danas aktivni mnogi policijski službenici i ljudi iz državnog odvjetništva šuteći i ništa ne poduzimajući da se spriječi otimačina građana Rijeke', izjavio je, dodajući kako od državnog odvjetništva očekuje da se što prije očituje o toj kaznenoj prijavi. 'Zanimljivo da se državno odvjetništvo tom kaznenom prijavom bavilo od 2005. godine, a sada je iznenada nastao stampedo u posljednjih dvadesetak dana da se dovrši u što kraćem roku. Očito se ostvaruje ono što je iznio moj zamjenik Željko Jovanović da je iz policijskog vrha dan nalog da se hitno u Rijeci mora nešto naći i podići kaznena prijava protiv nekoga', ustvrdio je riječki gradonačelnik.

Upozorio je i da je on treći član Predsjedništva SDP-a protiv kojega je u proteklih mjesec dana podnesena kaznena prijava. 'Možda i to o nečemu govori', rekao je i dodao: 'Neću dopustiti blaćenje ugleda grada, suradnika i mene. Neću dopustiti da Rijeka bude dio igrokaza o korumpiranosti svih i svakoga jer nismo svi isti, nikada nismo bili, niti ćemo biti.' Vojko Obersnel je rekao kako o toj kaznenoj prijavi zna samo iz policijskog priopćenja jer 'o njoj iz policije nije obaviješten', a budući da nema detaljnijih spoznaja o sadržaju prijave, nije želio odgovarati na novinarska pitanja niti je želio reći bilo što o imenima ostalih kazneno prijavljenih.

Ocijenio je tu kaznenu prijavu teškom zloporabom ovlasti nekoga iz policije te dodao: 'Žao mi je što nije podnesena u doba karnevala, kada je u Rijeci bio i ravnatelj policije, jer bi u tom ozračju bila mnogo primjerenija.' Vojko Obernsel, 54-godišnja Riječanka i 64-godišnji Riječanin, oboje iz Gradske uprave, te 52-godišnjak iz Kostrene, član uprave 'Tržnica' iz Kostrene, kazneno su prijavljeni zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti te sklapanje štetnog ugovora, čime je grad oštećen za 80,8 milijuna kuna. Policija nije objavila inicijale prijavljenih, nego samo njihova godišta. (Hina)