Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Knin ili Zagreb?

O proslavi Oluje odlučivat će i general Ante Gotovina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prepucavanja oko proslave Oluje između predsjednice i premijera ne jenjavaju. Vlada će u četvrtak osnovati odbor koji će donijeti konačnu odluku. O proslavi Oluje odlučivat će i general Ante Gotovina.

Kao članovi tog odbora Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović morat će zajedno sjesti i dogovoriti se gdje će biti proslava i mimohod 20. obljetnice - naše najvažnije vojne akcije.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora

Dizanje zastave u Kninu, vojna parada u Zagrebu - Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović o tome će uskoro raspraviti oči u oči. 'Oluja je jedna od najvećih pobjeda u hrvatskoj povijesti, na njoj moramo biti jedinstveni. Idemo dalje razgovarati i dogovoriti se kako ćemo je dalje obilježiti na dostojanstven način, a za mimohode uvijek ima vremena', rekla je Grabar Kitarović.

Predsjednica želi da se proslava Oluje održi samo u Kninu

Već mjesec dana zbog toga frcaju iskre na relaciji Pantovčak - Banski dvori. Zoran Milanović na početku je bio uvjeren da su se dogovorili. 'Tu nema nikavih razmimoilaženja, dakle predvečer kad ne bude prevruće ćemo imati mimohod, a ujutro će biti jedan program. Ja ću sudjelovati sigurno u dizanju barjaka', rekao je Milanović početkom travnja.

Uslijedila je dvojba predsjednice. 'Idemo se dogovoriti o tome, osnovati taj državni odbor i vidjeti na koji način ćemo najbolje obilježiti Oluju', rekla je Grabar Kitarović. Želja joj je ispunjena.

U odboru koji se oformljuje u četvrtak, sjedit će s dvojicom predsjednika, trima ministrima, načelnikom glavnog stožera i četirima zapovjednicima Oluje. U nedavnoj anketi pitali smo građane što oni žele. Njih 51 posto bilo je za proslavu u Kninu, ali su se podijelili oko vojnog mimohoda. Protiv je bilo 48 posto građana, ZA njih 45 posto.

Protiv je najveća oporbena stranka. 'Doista se vidi da je predsjednica glas razuma u ovoj situaciji. Ja sam gledao te troškove, oni su viši nego što sam prije mislio, oko 5 milijuna, oni su preko 10 ili 12 milijuna što je puno', rekao je Tomislav Karamarko za Dnevnik Nove TV.

Vlada se za Karamarka ponaša iracionalno. Bude li mimohod u Zagrebu HDZ-a na tom mimohodu neće biti. 'Vidite li vi način da se teleportiram iz Knina u Zagreb, ja ne vidim', kaže Karamarko.

Vlada ima i adut u rukavu, prema Zakonu o obrani, Vlada i ministar obrane mogu odlučiti o korištenju oružanih snaga mimo želja predsjednice. Pitanje je hoće li ona, kao vrhovna zapovjednica oružanih snaga, naći drugi način da takvu odluku poništi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene