Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predali deklaraciju

Novinari prosvjedovali protiv cenzure i vlasnika medija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi upozorili na sve teži položaj novinara, prijetnje i napade na njih te provođenje cenzure, dvjestotinjak novinara prosvjedovalo je danas u Zagrebu, nakon čega su čelnici Hrvatskog novinarskog društva (HND) u Ministarstvu kulture predali deklaraciju kojom traže neovisne redakcije i ograničavanje vlasničke koncentracije u medijima.

Prosvjed 'Stop cenzuri - sloboda novinarima' započeo je pred zgradom HND-a u Perkovčevoj ulici, nakon čega su novinari u koloni otišli pred resorno ministarstvo u Runjaninovoj ulici, gdje su službenicima predali svoje zahtjeve. Na ustima ili odjeći novinari su nosili crvene prekrižene trake, upozoravajući tako na postojanje cenzure u medijima. Novinari deklaracijom traže da Ministarstvo i Vlada aktivno posreduju kako bi prije promijene Zakona o medijima poslodavci i novinari dogovorili model statuta medija prema kojima bi novinari imali odlučnu riječ pri imenovanju i razriješenju urednika i glavnih urednika. Traže i da se zakonom jasno ograniči vlasnička koncentracija u medijima, osigura transparentnost vlasništva te objava naklada i glavnih oglašivača.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Ilustracija Ususret izborima Ogroman broj građana osjeća se napušteno: Ekstremni desničari znaju kako profitirati na njima

>> 'Novinari rade sve nezahvalnije i nevažnije novinarske poslove'

Od Ministarstva i Vlade traže također da s vlasnicima preispitaju njihovu spremnost da se uspostavi Vijeće za medije u kojem bi o medijskim prekršajima zajedno odlučivali predstavnici novinara, nakladnika i javnosti te tako unaprijedili profesionalnu etiku. Uz to, Ministarstvo i Vladu pozivaju da se prije svih novinarima ali i građanima omogući brz, uredan i besplatan pristup i korištenje nekadašnje arhive Vjesnika, koja sada pripada Hini. 'Cenzura je zabranjena Ustavom, ali se ona ipak u hrvatskom društvu prečesto provodi, a glavni su cenzori veliki oglašivači, političari i vlasnici medija koji se udružuju da bi nas cenzurirali i potaknuli na autocenzru', stoji u deklaraciji koju je pročitao predsjednik HND-a Zdenko Duka. Naglasio je da novinari neće dopustiti cenzuru jer bez slobode medija i novinara nema demokratskog društva ni vladavine prava.

'Godinama smo bili najamna radna snaga kratkovidnih uređivačkih politika'

Istaknuo je pritom da su novinari zabrinuti zbog sve nesigurnijeg socijalnog položaja, pokušaja da im se smanje stečena radna prava, ukidanja radnih mjesta i sve trivijalnijih poslova koje su prisiljeni obavljati. Prije više od godinu dana pretučen novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš, koji je zbog toga pod policijskom zaštitom, ustvrdio je da nije normalno stanje u zemlji u kojoj policija štiti novinare, a ne hapsi kriminalce. Novinari su godinama bili najamna radna snaga kratkovidnih uređivačkih politika, opsjednutnih isključivo ugađanju oglašivačima, rekla je novinarka Novog lista Sanja Modrić. Marinko Jurasić iz Večernjeg lista, u kojem su nedavno novinari prosvjedovali zbog otkaza i smanjivanja radnih prava, ustvrdio je da radno obespravljeni novinar nije slobodan novinar.

Aleksandar Stanković rekao je da su novinari javne televizije dokazali da se stanje može promjeniti, jer su prije mjesec i pol izrazili zabrinutost stanjem u kući i sad je promijenjeno njeno vodstvo. Novinarskom prosvjedu, održanom na Međunarodni dana ljudskih prava podržali su i studenti koji traže besplatno obrazovanje, a priopćenjem je to učinila i Hrvatska udruga sindikata koja smatra da sve očitije nezadovoljstvo stanjem medijskih sloboda ukazuje na potrebu pojačane skrbi države o profesionalnim i ljudskim pravima novinara i pravu građana na pristup pravodobnim i potpunim informacijama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene