Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novih 168 vojnika odlazi u Afganistan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Branko Vukelić i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Slavko Barić danas su u vojarni "Vitez Damir Martić" u Rakitju ispratili 168 hrvatskih vojnika u ISAF-ovu misiju u Afganistan.

Pripadnici Oružanih snaga čine 11. kontigent, a prema redovitoj rotaciji zamijenit će vojnike koji se nakon šest mjeseci boravka u Afganistanu vraćaju kući.

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Vojnici, ilustracija Važnost suradnje Sabor potvrdio sudjelovanje hrvatske vojske u više misija NATO-a i EU

U Afganistan prvo odlazi predvodnica koja će preuzeti dužnost, a nakon tog će se zamijeniti i glavnina snaga.

Ministar obrane rekao je da hrvatski vojnici i časnici kroz takve
misije promoviraju Hrvatsku i njezinu spremnost, kad je riječ o ulasku NATO.

Dodao je da se za ovu godinu, prema saborskoj odluci, priprema još stotinjak vojnika poslati u Afganistan.

Tako će se kontigent, koji sada broji 207 vojnika povećati do 300. Time postajemo značajna zemlja kad je riječ o našim pripadnicama u misiji u Afganistanu, rekao je Vukelić.

Ukupni broj hrvatskih vojnika u svim misijama diljem svijeta do 2010. trebao porasti do 700, kazao je ministar.

Odgovarajući na novinarsko pitanje je li na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu bilo službenih zahtjeva prema Hrvatskoj da se ide u druge djelove Afganistana, posebice na jug (gdje je stanje nepovoljnije nego na sjeveru) ministar je kazao da nije bilo takvih razgovora ni upita.

Načelnik Glavnog stožera Slavko Barić rekao je da će povećanje snaga, koje misle poslati u Afganistan u kolovozu biti raspoređene na sjeveru s Nijemcima i da se nije raspravljalo o uključivanju hrvatskih postrojbi u borbene aktivnosti.

Dodao je da su jučer (na sjednici Vijeća za obranu) razgovarali o povećanju hrvatskih snaga u misiji UN-a na Golanskoj Visoravni, dok su vezano uz Afganistan razgovarali o tome da se ocjene mogućnosti i pokrene postupak za preuzimanje Pokrajinskog tima za obnovu (PRT).

Vezano uz događanja u Zapadnoj Sahari, gdje su prema pisanju medija, UN-ove mirovne snage među kojima je navodno bio i hrvatski časnik bojnik Petar Kažimir išarale šest tisuća godina stare ruševine, Vukelić je rekao da su pokrenuli postupak povlačenja zapovjednika i Petra Kažimira koji je na neki način sudjelovao iako on tvrdi da nije.

Oni će se u Hrvatsku vratiti u ožujku kad je predviđena redovita rotacija jer je Hrvatska dobila zamolbu da ne smanjuje broj pripadnika kako se ne bi ugrozila misija.

Vukelić kaže da ne želi biti sudac, ali je činjenica da se tu nalazi njegovo ime. Rekao je također da su tražili UN-ovo izvješće, ali ga još nisu dobili.

Kad je riječ o nabavci aviona, Vukelić je rekao da će do kraja ožujka od svih ponuđača dobiti formativne ponude, dok bi do kraja godine trebalo donijeti odluku. "Zasad smo u pripremama. To je prva faza ispitivanja tržišta", rekao je Vukelić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene