Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi zakon o oružju podijelio saborske klubove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novim zakonom o oružju, usklađenim s europskim propisima, Vlada želi suzbiti zlouporabu vatrenog oružja i povećati sigurnost građana, izjavio je u Saboru državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić, predstavljajući konačni prijedlog zakona o oružju.

Buconjić je kazao da predloženi zakon predviđa obvezni liječnički pregled svakih pet godina za svakog tko dobije dozvolu za nošenje oružja, čime se, ustvrdio je, želi spriječiti da psihički i zdravstveno bolesne osobe mogu držati oružje.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Ilustracija Ogromne kazne Otkriveno zašto je Putin danas proglasio djelomičnu mobilizaciju, čekao je jedan važan potez

Jasnije su, dodao je, definirani opravdani razlozi za nabavku
vatrenog oružja, posebno što se tiče razloga osobne zaštite i
sigurnosti.

Predlaže se uvođenje obveznog preventivnog tehničkog pregleda oružja, knjižice za evidenciju i registar oružja, njegovo redovito ispitivanje žigom.

Uveo bi se i novi model dobrovoljne predaje legalnog i nelegalnog oružja tako što bi svi koji ga imaju, mogli oružje predati policiji bez prekršajne ili kaznene prijave.

"Želimo potaknuti sve koji nelegalno posjeduju oružje da ga vrate bez sankcija i da time povećamo sigurnost građana", rekao je Buconjić.

Vlada je prihvatila sugestiju Hrvatskog seljačkog saveza i svojim amandmanom predložila izuzimanje streljačkih športskih organizacija od preventivnog tehničkog pregleda vatrenog oružja. 

Saborski klubovi podijeljeni

Saborski klubovi podijelili su se danas oko potpore predloženom Zakonu - dio ih drži da će zakon omogućiti suzbijanje zlouporabe vatrenog oružja, a dio suprotno, da to temeljno pitanje za sigurnost građana zakon neće riješiti.

Najžešći u kritikama na predloženi zakon bili su u HSP-u i SDP-u, koji smatraju da će zakon, zbog, po njihovu mišljenju, preblagih kazni za one koji posjeduju i koriste ilegalno oružje, takve potaknuti da to čine i dalje.

Pero Kovačević (HSP) ocijenio je da će zakon MUP-ovu akciju "Zbogom oružje" pretvoriti u "Zbogom registirano oružje", ustvrdivši da zakon ne riješava problem da se 95 posto najtežih kaznenih djela počini upravo ilegalnim oružjem, već, tvrdi, nameće nove obveze savjesnim građanima koji oružje posjeduju ili žele posjedovati legalno.

Ističe da bi se zakon trebao usmjeriti prema suzbijanju ilegalne trgovine i posjedovanja oružja, "umjesto da nameće strože kriterije za oko 202 tisuće građana koji su svoje oružje registrirali u skladu sa zakonima".

Slično mišljenje ima i Šime Lučin (SDP), koji tvrdi da se problem ilegalnog oružja i njime počinjenih zločina neće riješiti niskim novčanim kaznama za počinitelje, već samo propisivanjem obveznog zatvora.

"Zar nije suludo da klinca kojega nađemo sa stabljikom kanabisa zatvaramo na tri godine, a da se oni koji posjeduju ilegalno oružje, koji potencijalno ugrožavaju građane i našu djecu, mogu izvući s dvije do pet tisuća kuna", rekao je Lučin.

Ne slaže se ni s rješenjem iz zakona da se vremenski ne ograničava akcija za dobrovoljnu predaju oružja, i to bez ikakvih sankcija, poručivši Vladi da bi, umjesto na provedbu predloženog zakona, predviđeni novac trebala utrošiti na otkup ilegalnog oružja.

U HDZ-u, pak, smatraju da će zakon povećati sigurnost svih građana, a Tomislav Čuljak posebno pozdravlja uvođenje mogućnosti predaje oružja bez sankcija, budući da je, ističe, nakon rata kod građana ostala velika količina oružja.

Pozdravio je i obvezu češće provjere tehničke ispravnosti oružja , koja će, uvjeren je, omogućiti stvaranje jedinstvene baze podataka o oružju, te bržu identifikaciju oružja i otkrivanje počinitelja kaznenih djela.

Potporu zakonu najavio je i Damir Kajin (IDS), ali i on zagovara strože kazne za one koji posjeduju ilegalno oružje.

"Ne može oružje biti nadomjestak za kućnog ljubimca. Danas, valjda, svaka imućnija hrvatska obitelj može naoružati barem jedan vod vojnika", rekao je.

Hrvatski sabor će raspravu o Zakonu o oružju nastaviti idući tjedan, a današnji rad nastavlja nakon stanke, glasovanjem o ranije raspravljenim točkama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene