Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi problemi

Raste strah od poplava u Banovini: Nasip u Galdovu puknuo, proglašene izvanredne mjere obrane

Za vodotoke Kupe i Save proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave jer vodostaji rastu, a nasipi se saniraju. Na nekim mjestima gradi se i druga linija obrane, izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite u petak su na službenom Twitteru objavili kako područjima pogođenima potresom prijete i poplave jer vodostaji rijeka Kupe i Save rastu, a nasipi su oštećeni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zastrašujući prizori Inženjeri Građevinskog fakulteta pregledali zgradu: Ovako izgleda unutrašnjost uništene škole u Petrinji Slika nije dostupna Osnovali posebnu grupu Pravna klinika pogođenima potresom nudi besplatnu pomoć u prijavi šteta

Za vodotoke navedenih rijeka su proglašene izvanredne mjere obrane, a sanacije puknutih nasipa su tijeku.

 

Hrvatske vode krenule su u sanaciju nasipa u naselju Galdovo u Sisku. Počela je postavljanjem vreća s pijeskom, budući da je nasip na Savi puknuo na ukupno sedam dijelova. Opasnosti od njegovog pucanja, kažu u Hrvatskim vodama, za sada nema. Oni kažu i kako vodostaji miruju te da su zbog sanacije proglašene izvanredne mjere obrane od poplava.
 

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić ranije je izjavio kako su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava na područjima pogođenim potresom, ali i da to nije zbog porasta vodostaja. Rekao je i da se oštećeni nasipi trenutačno ne mogu sanirati jer strojevi do njih ne mogu doći.

"Ako se ne popravi, Palanjek ode u vodu"

Stanovnici naselja Palanjek, nedaleko od Siska, još dan nakon potresa uočili su veliku pukotinu na nasipu koji njihovo naselje brani od nabujale Save. Na fotografijama poslanim DNEVNIK.hr-u jasno je vidljiv nasip s dubokom pukotinom.

''Ako sada Sava iznenada naraste, prije nego što ovo poprave, sve će nas poplaviti. Ovo je šlag na odvratnu tortu. Nasip se što brže mora sanirati. U protivnom Palanjek ode u vodu'', rekao je čitatelj koji je poslao fotografije.

Iz Hrvatskih voda tada su poslali umirujuće poruke i kazali kako su upoznati sa stanjem.

"Nije toliko alarmantno pa nismo htjeli izdavati niti priopćenja da ljude ne bi dodatno uplašili nakon potresa. Vodostaj je nizak, nema nikakvih problema i naši su već pristupili sanaciji'', kazala nam je u srijedu Kristina Buljubašić iz Ureda generalnog direktora Hrvatskih voda.

Posljednja dva dana vodostaj Kupe je rastao, dok Sava stagnira.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene