Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi prijedlog o praćenju kampanje sve bliže usvajanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je sve bliže donošenju novog pravilnika za praćenje predizborne kampanje.

Odbor za ustav sutra će donijeti odluku nakon konačnih konzultacija predsjednika svih parlamentarnih klubova. Prijedlog pravilnika iz pera triju nacionalnih televizija koji podupiru svi parlamentarni klubovi osim HDZ-a sve je bliže usvajanju. 

Pročitajte i ovo Izjava nakon sastanka Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe PRIJEDLOZI IDU NA VLADU Uranjeni božićni poklon? Umirovljenici dogovorili veće usklađivanje mirovina, uvodi se godišnji dodatak Ilustracija veća transparentnost Postignut dogovor na razini EU: Mijenjaju se pravila za kratkoročno iznajmljivanje smještaja

HDZ-ov član Odbora za ustav Luka Bebić novinarima je rekao da će HDZ podržati prijedlog ako se postigne konsenzus svih parlamentarnih stranaka, ali i istaknuo da HDZ "ne bi želio da nam netko prigovori da smo eliminirali interese bilo kojeg sudionika izbornog procesa". 

HDZ doznajemo ima nekoliko primjedbi no neće na njima inzistirati. Kako je kazao član odbora za medije Andrija Hebrang HDZ-ove primjedbe ne bi suštinski mijenjale pravilnik, a ako oko njih ne bude postignut konsenzus spremni su i odustati.

Nova pravila predlažu se kao znak doprinosa demokratizacije predizborne kampanje. Postojeća su sastavljena u doba kada je u Hrvatskoj postojala tek jedna, državna televizija. Ona pak samo od pretplate ubire oko milijardu kuna godišnje i praćenje izborne kampanje nije joj problem. 

Po novim pravilima izbjegle bi se predizborne emisije u kojima često nastupaju politički irelevantne osobe, a ne predstavnici stranaka koji se politikom profesionalno i uspješno bave već godinama. 

Pravila bi sabor trebao raspraviti sutra najkasnije u petak prije raspuštanja pred raspisivanje izbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene