Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Seizmolozi smiruju

Novi potresi u okolici Zagreba: 'Ovo više nije normalno!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednja dva tjedna potresi tresu okolicu Zagreba. Zabrinuta čitateljica iz Donje Bistre kaže kako stanovnici tog područja od straha noćima ne spavaju: 'Znamo da smo na seizmički aktivnom tlu, no ovako nešto se nije prije događalo!'

Seizmološka služba Republike Hrvatske zabilježila je jutros u 9:18 sati još jedan potres umjerene jačine u širem području Zagreba, s epicentrom kod Donje Bistre.

Pročitajte i ovo Branko Bačić Gost Dnevnika Nove TV Bačić o obnovi nakon potresa: "Svi projekti bit će završeni u roku, no imamo velik izazov." Otkrio i što će biti sa zamjenskim kućama u Zagrebu Tomislav Tomašević Tri godine od potresa Tomašević osudio rasističke napade na strane radnike: "Drago mi je da su te budale uhvaćene, očekujem najoštrije kazne"

>> Poslijepodne se ponovno treslo kod Zagreba, jačina 2.0 prema Richteru

Magnituda potresa iznosila je 2.1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice. Potresu su prethodila dva slabija potresa, prvi magnitude 1.3 prema Richteru u 4:01 sat te drugi magnitude 0.8 prema Richtreru, u 8:41 sati.

Današnji je potres šesti umjereni potres zabilježen u posljednjih deset dana na širem zagrebačkom području. Prvi je bio u ponedjeljak, 26. kolovoza, 39 minuta iza ponoći, s epicentrom u okolici Jablanovca i magnitudom 2.7 prema Richteru te intenzitetom u epicentru od IV. stupnja MCS ljestvice.

Potres su osjetili građani Jablanovca, Bistre, Zaprešića, Brdovca, okolnih mjesta, te dijela grada Zagreba.

Kronologija potresa posljednjih dana

Drugi je bio u utorak, 27. kolovoza u 17:06 sati, također s epicentrom u okolici Jablanovca i magnitudom 2.3 prema Richteru te intenzitetom u epicentru od III. stupnja MCS ljestvice, dok je treći bio istoga dana u 19:16 sati s epicentrom kod Pušće, oko 20 kilometara sjeverozapadno od Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 2.7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III. do IV. stupnja MCS ljestvice.

Četvrti i peti umjereni potres seizmolozi su zabilježili u nedjelju, 29. kolovoza, a epicentar potresa, kao i danas, bio je kod Donje Bistre, oko 13 kilometara sjeverozapadno od Zagreba. Najprije u 2:28 sati, magnitude 1,8 prema Richteru, a intenziteta u epicentru II. stupnja MCS ljestvice, a potom u 17:24 sati kada je magnituda potresa iznosila 2.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III. stupnja MCS ljestvice.

'Više nije normalno'

Zabrinuta čitateljica iz Donje Bistre kaže kako stanovnici tog područja od straha noćima ne spavaju. 'Naime, lokalno stanovništvo je već lagano u potpunoj panici. Od 26. kolovoza potresi na ovom području ne prestaju. Znamo da smo na seizmički aktivnom tlu, no ovako nešto se nije prije događalo, ovakva svakodnevna serija potresa', piše naša čitateljica.

'To nisu neka mala sela, to su naselja od nekoliko tisuća stanovnika i u slučaju veceg potresa to zasigurno nisu zanemarive brojke. Ljudi, ne spavaju noćima, odnosno nakon 'noćnog' potresa (a svake noći je barem jedan, veći ili manji) više ne zaspu, hodaju po dvorištima, stariji iz panike zovu razne sluzbe (policija,112 i sl.) koji im naravno ne mogu pomoci oko toga te im tako nabijaju dodatni strah i frustracije', kaže čitateljica.

'Ovime se nitko ne bavi, a nije više normalno! Niti što se tiče prirode i geologije, niti psihologije stanovništva', zaključuje uznemirena čitateljica.

Serije potresa na trusnom području - normalna stvar

Odgovore smo potražili u Seizmološkoj službi RH, na Geofizičkom odsjeku PMF-a. Dežurni sezimolog, Krešo Kuk, kaže kako su pozivi zabrinutih građana svakodnevni, ali da mjesta panici nema, jer ona ionako ne donosi nikakvu korist.

'Zovu nas svakodnevno. Dugo to (potresi) već traje, nekih desetak dana. Naravno da ljudi koji tamo žive osjećaju nelagodu', kaže Kuk.

Upitali smo dežurnog seizmologa o čemu se zapravo radi. 'Radi se o slabijoj seriji potresa, koji su u prosjeku magnitude oko 2 stupnja po Richteru', ističe.

Pitali smo postoji li bilo kakav način za predviđanje velikih potresa. 'Nema načina za predviđanje potresa. Na seizmički aktivnim područjima, normalno je da se javljaju serije potresa', kaže Kuk.

Panika ne vodi ničemu

Iako su predviđanja, dakle, nemoguća, Kuk se povodi prijašnjim iskustvima i smiruje stvari. 'Nadamo se da se radi o jednoj od normalnih serija. Najgore je paničariti, a tim se ništa ne postiže', naglašava.

Kao savjet zabrinutim građanima na trusnim područjima, kaže da najviše što mogu napraviti, jest educirati se o tome kako i što napraviti u slučaju velikof potresa.

Za kraj, Kuka smo upitali i koliko dugo takve serije potresa traju, obzirom na dosadašnja iskustva Seizmološke službe. 'nema pravila', rekao je Kuk, ali s druge strane ponudio i odgovor da te serije 'ponekad traju od par tjedana, do gotovo dva mjeseca'.

Brošuru DUZS-a s uputama za postupanje u slučaju velikih potresa, možete preuzeti OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene