Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Centar za mirovne studije (CMS) i Kuća ljudskih prava uputili su u ponedjeljak otvoreno pismo predsjedniku Vlade zabrinuti zbog informacija vezanih za izradu nove anti-diskriminacijske politike Vlade budući da je novi nacrt Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije od 2017. do 2022. - "izrazito regresivan i opasan"


"To je još jedan u nizu koraka ove Vlade kojima se značajnom dijelu populacije onemogućuje dostojanstven život i ravnopravno sudjelovanje u društvenom, kulturnom, političkom i ekonomskom životu", ocijenili su u priopćenju iz CMS-a i Kuće ljudskih prava.

Vezani članci Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Zdravko Marić otkrio koliko će državu koštati najavljeno povećanje plaća za javne i državne službenike Kune (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Donosimo tablicu: Izračunajte koliko bi vam se mogla povećati plaća nakon povećanja neoporezivog dijela dohotka

Premijeru Plenkoviću uputili su i nekoliko pitanja među kojima i kako i zbog čega je Vlada odlučila da se, nakon čak tri kruga pozitivnih očitovanja javnih tijela koja nose ovu politiku, i provedene javne rasprave, odustane od donošenja nacrta Nacionalnog plana na kojem je prethodna radna skupina radila gotovo dvije godine i u koji su uložena javna financijska sredstva te zašto je iz tog nacrta izbačena čak trećina, odnosno više od trideset mjera koje doprinose uključivanju marginaliziranih društvenih skupina i izgradnji društvene kohezije.

Pitaju iz kojeg je razloga iz Nacionalnog plana izbačena mjera izgradnje sustava stručne potpore učenicama i učenicima koji su žrtve diskriminacije i bulinga te zašto Vlada ne može osigurati aktivnosti za djecu koja ne pohađaju izbornu nastavu vjeronauka u osnovnoj školi u vrijeme između prvog i zadnjeg sata nastavnog sata te zašto se ne dozvoljava da se iz školskih udžbenika isključe diskriminirajući i stereotipni sadržaji.

Pitaju i zašto je iz Nacionalnog plana izbačen svaki spomen diskriminacije lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba, iako relevantna istraživanja i javnosti poznati slučajevi pokazuju da je to jedna od grupacija koje su najviše pogođene diskriminacijom.

Zanima ih zašto se odustalo od edukacije i obrazovanja sudaca, pravosudnih i drugih javnih službenika u području suzbijanja diskriminacije i zločina iz mržnje u državi u kojoj postoji opći konsenzus da je nefunkcioniranje javne uprave i pravosuđa jedan od ključnih problema te zašto smatraju da podaci o broju zločina iz mržnje ne trebaju biti javno objavljeni i dostupni.

Iz CMS-a i Kuće ljudskih prava pitaju se također koliko će dugo u Vladi pristajati na to da uska interesna grupa radikalnih ultrakonzervativnih udruga i političara uzurpira institucije u društvu u kojem velika većina stanovnika ne podupire diskriminaciju i mržnju.

U otvorenom pismu premijeru Plenkoviću poručili su da se politika zajedništva ne može provoditi isključivanjem sugrađana i sugrađanki – pripadnika i pripadnica nacionalnih manjina, mladih, osoba s invaliditetom, lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba, žena, starijih osoba i mnogih drugih. To nije izraz domoljublja niti ponašanje koje je u skladu s nacionalnim interesima - upravo suprotno.

"Stoga, zahtijevamo da Vlada donese Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije koji će diskriminaciju suzbijati, a ne ignorirati.", stoji u pismu.

Iz Akcijskog plana izbačene su mjere koje se tiču reproduktivnog prava i zaštite reproduktivnog zdravlja i prava na pobačaj. Tako u planu nema osiguranja i očuvanja svih zakonom reguliranih reproduktivanih prava i zaštite reproduktivngo zdravlja u svim javnim zdravstvenim ustanovama, posebice prava na pobačaj. Izbačena je i mjera o pravodobnom i točnom informiranju pacijenata o mogućnostima koje imaju u slučaju priziva savjesti liječnika, a nema ni mjere kojom bi se osigurala dostupnost kontraceptiva u javnozdravstvenim ljekarnama.

U odjeljku o obrazovanju i znanosti nema više mjera kojima bi se predviđalo ugrađivanje građanskog odgoja unutar kurikularne reforme, uvrstilo sadržaj o jeziku, kulturi i tradiciji nacionalnih manjina u udžbenike ili osiguralo aktivnosti između prvog i zadnjeg nastavnog sata za djecu koja ne pohađaju satove vjeronauka.

Usvajanje Nacionalnog i Akcijskog plana borbe protiv diskriminacije preduvjet je za povlačenje čak 6,8 milijardi eura iz fondova EU. U prošlogodišnjoj raspravi primjedbe ne neusvojene dokumente imala je konzervativna udruga Vigilare, ali izgleda kao da su njihovi prijedlozi u novim dokumentima usvojeni. (Hina)